Náročnosť Začiatočník

Fazuľový guláš

Guláš je hustá a výdatná polievka, ktorá sa tradične dlho varí, pretože zvykne obsahovať hovädzie mäso. Naša zdravá a rastlinná verzia obsahuje bielu fazuľu, ktorá sa volá aj maslová. A keďže fazuľu pripravujeme predom, samotné varenie rastlinného gulášu je značne…

Šampiňónový stroganov

Stroganov pochádza z Ruska, z polovice 19teho storočia. Pôvodný recept obsahoval hovädzie mäso, smotanu a horčicu. Avšak šampiňóny, či sójové mäso sa bežne zamieňajú za hovädzie mäso. Niektoré recepty horčicu vynechajú a niektoré pridávajú aj nasekané, alebo nakrájané kyslé uhorky.…

Živánska s tofu

živánska, tofu, zemiaky, paradajky, uhorky, vegánske jedlo

„Žívánska“ je klasické slovenské, alebo ešte uhorské jedlo, ktoré zvykne obsahovať zemiaky a množstvo mäsa. V alobale zabalené suroviny sa pečú v rúre, alebo priamo v pahrebe. Recept od Maktarinky vo vegánskej verzii je však oveľa zdravší. Nemusíte ho, v rámci…

Pečená miska s tofu

vegánske jedlo, pečená zelenina, tofu, tekvica, zemiaky, cvikla, petržlen

Mimoriadne jednoduché jedlo na prípravu. Stačí len ošúpať zeleninu a upiecť. No dobre, treba to ešte ochutiť. Keďže ide o pečené jedlo a nie mixované, alebo varené vo vode, chuť zostane v každej zelenine. A potom, pri jední, cítite lahodnú…

Tofu na šampiňónoch

vegánske jedlo, tofu na šampiňónoch, rýža

Klasické jedlo sa často dá veľmi ľahko a rýchlo upraviť na vegánske. V tomto prípade je hlavná surovina tofu a šampiňóny. Práve vďaka tofu jedlo neobsahuje žiaden cholesterol. ale obsahuje veľa bielkovín a vápnika. Podávame s ryžou, alebo pokojne aj s quinoou, či bulgurom. Porcia:…

Krupoto s hubami a červenou šošovicou

jacmenne krupy, huby, sosovica, tofu, veganske jedlo

Tradičné hubové krupoto dostalo extra dávku železa a vápnika vďaka červenej šošovici a tofu. Jačmenné krúpy vám možno pripomínajú polievky zo základnej školy, ktoré sme veľmi neobľubovali, no toto je úplná iná úroveň veľmi chutného jedla. Je v ňom cítiť…

Polievka zemiaková biela na kyslo, s cícerom

polievka, zemiakova, na kyslo, s cicerom, veganska polievka, zeleninova

Klasická slovenská polievka v zdravom šate. Cícer dodá polievke nielen sýtosť, ale ju aj zahustí. A keďže polievka nie je zahustená žiadnou múkou, je vhodná aj pri bezlepkovej diéte. Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho…

Polievka mrkvovo-zázvorová krémová

polievnka mrkvovo zazvorova, kremova polievka, veganska polievka

Ideálna polievka na jesenný, alebo aj zimný obed, ktorá vás zahreje vďaka zázvoru a zasýti vďaka bielej fazuli. Polievka má jemne nasladlú chuť od mrkvy, a krémovosť jej dodá rastlinná smotana. Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a…

Lečo s tofu

lečo s tofu, vegánske jedlo

Slovenská klasika vo vegánskej verzii od Maktarinky. Na rozdiel od klasickej verzie, tofu s lečom neobsahuje žiaden cholesterol. Vďaka tofu však obsahuje veľa bielkovín a vápnika. Porcia: 300 g lečo + 50 g pečivo Recept nájdete aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie…

Tofu Teriyaki

tofu teriyaki s ryžou

Recept je od Maktarinky na japonské jedlo. Samozrejme, so surovinami bežne dostupnými na Slovensku. Tradičná teriyaki omáčka pochádza z Japonska a obsahuje okrem sójovej omáčky aj mirin a saké. Mirin a saké sú dva podobné druhy japonského alkoholu na varenie, ktoré…