Šampiňónový stroganov

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Šampiňóny

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Stroganov pochádza z Ruska, z polovice 19teho storočia. Pôvodný recept obsahoval hovädzie mäso, smotanu a horčicu. Avšak šampiňóny, či sójové mäso sa bežne zamieňajú za hovädzie mäso. Niektoré recepty horčicu vynechajú a niektoré pridávajú aj nasekané, alebo nakrájané kyslé uhorky.  Na Slovensku sa stroganov často podáva aj s tarhoňou, alebo slovenskou ryžou (tzv. orzo).

Táto vegánska verzia stroganovu pochádza od Maktarinky.

Porcia: 360 g = 180 g stroganov + 180 g príloha

Recept nájdete aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Suroviny na 10 porcií

  • 100 g Cibuľa
  • 1,5 kg Šampiňóny
  • 1 l Voda/zeleninový vývar
  • 500 ml Rastlinná smotana
  • 25 g Oregáno
  • 50 ml Sójová omáčka
  • 25 g Kukuričný škrob

Technologický postup

  1. Nakrájanú cibuľu opražíme na troche oleja.
  2. Pridáme oregáno a šampiňóny nakrájané na plátky.
  3. Opekáme 3 minúty. Pridáme vodu alebo zeleninový vývar, sójovú omáčku a rastlinnú smotanu v ktorej sme si rozmiešali škrob.
  4. Premiešame a varíme 10 minút na miernej teplote.
  5. Zredukovanú omáčku dochutíme soľou či sójovou omáčkou a čiernym korením.
  6. Podávame s ryžou alebo cestovinami.