DruhHlavné jedlo
SurovinaŠampiňóny
NáročnosťZačiatočník
AutorMaktarinka
Stroganov pochádza z Ruska, z polovice 19teho storočia. Pôvodný recept obsahoval hovädzie mäso, smotanu a horčicu. Avšak šampiňóny, či sójové mäso sa bežne zamieňajú za hovädzie mäso. Niektoré recepty horčicu vynechajú a niektoré pridávajú aj nasekané, alebo nakrájané kyslé uhorky. Na Slovensku sa stroganov často podáva aj s tarhoňou, alebo slovenskou ryžou (tzv. orzo).
Táto vegánska verzia stroganovu pochádza od Maktarinky.
Porcia: 360 g = 180 g stroganov + 180 g príloha
Recept nájdete aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.
Suroviny na 10 porcií
- 100 g Cibuľa
- 1,5 kg Šampiňóny
- 1 l Voda/zeleninový vývar
- 500 ml Rastlinná smotana
- 25 g Oregáno
- 50 ml Sójová omáčka
- 25 g Kukuričný škrob
Technologický postup
- Nakrájanú cibuľu opražíme na troche oleja.
- Pridáme oregáno a šampiňóny nakrájané na plátky.
- Opekáme 3 minúty. Pridáme vodu alebo zeleninový vývar, sójovú omáčku a rastlinnú smotanu v ktorej sme si rozmiešali škrob.
- Premiešame a varíme 10 minút na miernej teplote.
- Zredukovanú omáčku dochutíme soľou či sójovou omáčkou a čiernym korením.
- Podávame s ryžou alebo cestovinami.