DruhHlavné jedlo
SurovinaBiela fazuľa
NáročnosťZačiatočník
AutorMaktarinka
Guláš je hustá a výdatná polievka, ktorá sa tradične dlho varí, pretože zvykne obsahovať hovädzie mäso. Naša zdravá a rastlinná verzia obsahuje bielu fazuľu, ktorá sa volá aj maslová.
A keďže fazuľu pripravujeme predom, samotné varenie rastlinného gulášu je značne skrátené.
Fazuľu namáčame, aby sa z nej vyplavili látky (tzv. oligosacharidy), ktoré zvyknú ľudí pri trávení nafukovať. Dôležité je potom zliatie tejto vody (spolu s oligosacharidmi) a strukovinu variť v čerstvej vode.
Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.
Porcia: 360 g
Suroviny na 10 porcií
- 200 g Cibuľa
- 20 g Cesnak
- 250 g Paprika červená
- 250 g Mrkva
- 400 g Zemiaky
- 750 g Krájané konzervované paradajky
- 350 g Fazuľa veľká biela
- 50 g Sladká mletá paprika
- 25 g Oregáno
- 2 l Voda/zeleninový vývar
- 75 g Paradajkový pretlak
- 25 g Kukuričný škrob
Technologický postup
- Fazuľu necháme namočenú cez noc. Na druhý deň scedíme vodu, prepláchneme čerstvou a uvaríme do mäkka v hrnci s vodou.
- Na troche oleja opražíme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme papriku nakrájanú na pásiky, mletú papriku a oregáno, pretlačený cesnak, mrkvu nakrájanú na kolieska a zemiaky nakrájané na kocky. Pár minút restujeme, kým sa paprika nerozvonia.
- Pridáme vodu alebo vývar, krájané paradajky a trocha soli.
- Varíme 20 minút.
- Pridáme uvarenú fazuľu a v prípade potreby zahustíme trochou škrobu rozmiešanom v studenej vode.