Fazuľový guláš

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Biela fazuľa

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Guláš je hustá a výdatná polievka, ktorá sa tradične dlho varí, pretože zvykne obsahovať hovädzie mäso. Naša zdravá a rastlinná verzia obsahuje bielu fazuľu, ktorá sa volá aj maslová.

A keďže fazuľu pripravujeme predom, samotné varenie rastlinného gulášu je značne skrátené.

Fazuľu namáčame, aby sa z nej vyplavili látky (tzv. oligosacharidy), ktoré zvyknú ľudí pri trávení nafukovať. Dôležité je potom zliatie tejto vody (spolu s oligosacharidmi) a strukovinu variť v čerstvej vode.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 200 g Cibuľa
  • 20 g Cesnak
  • 250 g Paprika červená
  • 250 g Mrkva
  • 400 g Zemiaky
  • 750 g Krájané konzervované paradajky
  • 350 g Fazuľa veľká biela
  • 50 g Sladká mletá paprika
  • 25 g Oregáno
  • 2 l Voda/zeleninový vývar
  • 75 g Paradajkový pretlak
  • 25 g Kukuričný škrob

Technologický postup

  1. Fazuľu necháme namočenú cez noc. Na druhý deň scedíme vodu, prepláchneme čerstvou a uvaríme do mäkka v hrnci s vodou.
  2. Na troche oleja opražíme nakrájanú cibuľu.
  3. Pridáme papriku nakrájanú na pásiky, mletú papriku a oregáno, pretlačený cesnak, mrkvu nakrájanú na kolieska a zemiaky nakrájané na kocky. Pár minút restujeme, kým sa paprika nerozvonia.
  4. Pridáme vodu alebo vývar, krájané paradajky a trocha soli.
  5. Varíme 20 minút.
  6. Pridáme uvarenú fazuľu a v prípade potreby zahustíme trochou škrobu rozmiešanom v studenej vode.