
DruhHlavné jedlo
SurovinaCícer
NáročnosťZačiatočník
AutorMaktarinka
Paprikáš je jedlo maďarského pôvodu. Síce sa na Slovensku zvykne robiť z mäsa, no v poslednej dobe začali vznikať aj rôzne rastlinné obmeny. Najznámejšia je asi s cícerom, ale šampiňónový paprikáš je už tiež pomerne známy.
Oproti gulášu je paprikáš hustejší a pridáva sa do neho smotana.
Cícer (ako takmer všetky strukoviny) namáčame predom aby sa z neho vyplavili látky (tzv. oligosacharidy), ktoré zvyknú ľudí pri trávení nafukovať. Dôležité je potom zliatie tejto vody (spolu s oligosacharidmi) a strukovinu variť v čerstvej vode.
Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.
Porcia: 180 g + 180 g = 360 g
Suroviny na 10 porcií
- 100 g Cibuľa
- 600 g Cícer suchý
- 50 g Sladká mletá paprika
- 10 g Sušený cesnak
- 10 g Mletá rasca
- 75 g Paradajkový pretlak
- 1 l Voda/zeleninový vývar
- 500 ml Sójová smotana
- 25 g Kukuričný škrob
Technologický postup
- Cícer necháme namočený cez noc. Na druhý deň scedíme vodu, prepláchneme čerstvou a uvaríme do mäkka v hrnci s vodou.
- Nakrájanú cibuľu opražíme na troche oleja.
- Pridáme koreniny a uvarený cícer. Chvíľu restujeme.
- Potom zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.
- Privedieme k varu.
- Zmiešame si sójovú smotanu s pretlakom a kukuričným škrobom a vlejeme k cíceru. Premiešame a varíme ešte pár minút, kým omáčka nezhustne.
- Dochutíme citrónovou šťavou, korením a soľou.
- Podávame s bezvaječnými kolienkami.