Cícerový paprikáš

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Cícer

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Paprikáš je jedlo maďarského pôvodu. Síce sa na Slovensku zvykne robiť z mäsa, no v poslednej dobe začali vznikať aj rôzne rastlinné obmeny. Najznámejšia je asi s cícerom, ale šampiňónový paprikáš je už tiež pomerne známy.

Oproti gulášu je paprikáš hustejší a pridáva sa do neho smotana.

Cícer (ako takmer všetky strukoviny) namáčame predom aby sa z neho vyplavili látky (tzv. oligosacharidy), ktoré zvyknú ľudí pri trávení nafukovať. Dôležité je potom zliatie tejto vody (spolu s oligosacharidmi) a strukovinu variť v čerstvej vode.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 180 g + 180 g = 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 100 g Cibuľa
  • 600 g Cícer suchý
  • 50 g Sladká mletá paprika
  • 10 g Sušený cesnak
  • 10 g Mletá rasca
  • 75 g Paradajkový pretlak
  • 1 l Voda/zeleninový vývar
  • 500 ml Sójová smotana
  • 25 g Kukuričný škrob

Technologický postup

  1. Cícer necháme namočený cez noc. Na druhý deň scedíme vodu, prepláchneme čerstvou a uvaríme do mäkka v hrnci s vodou.
  2. Nakrájanú cibuľu opražíme na troche oleja.
  3. Pridáme koreniny a uvarený cícer. Chvíľu restujeme.
  4. Potom zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.
  5. Privedieme k varu.
  6. Zmiešame si sójovú smotanu s pretlakom a kukuričným škrobom a vlejeme k cíceru. Premiešame a varíme ešte pár minút, kým omáčka nezhustne.
  7. Dochutíme citrónovou šťavou, korením a soľou.
  8. Podávame s bezvaječnými kolienkami.