Krupoto s hubami a červenou šošovicou

jacmenne krupy, huby, sosovica, tofu, veganske jedlo

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Červená šošovica

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Bidfood Slovakia

Tradičné hubové krupoto dostalo extra dávku železa a vápnika vďaka červenej šošovici a tofu.

Jačmenné krúpy vám možno pripomínajú polievky zo základnej školy, ktoré sme veľmi neobľubovali, no toto je úplná iná úroveň veľmi chutného jedla. Je v ňom cítiť cesnak, údenú chuť z tofu a šošovica jemne chrumká, keďže je uvarená „al dente“ a nie rozvarená.

Na zostavení receptu spolupracovali šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o. a koordinátorka Zelenej jedálne, Kristína Chaparro. Nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.

Orientačná cena na 1 porciu je 0,77 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu)

Suroviny na 10 porcií

  • 1 kg Jačmenné krúpy
  • 100 ml Repkový olej
  • 200 g Cibuľa
  • 10 g Cesnak
  • 500 g Červená šošovica
  • 200 ml Biele víno chardonnay alebo voda
  • 500 g Šampiňóny alebo zmes húb
  • 500 g Údené tofu
  • 2 g Hríbové korenie
  • 5 g Soľ
  • 3 g Mleté čierne korenie

Technologický postup

  1. Jačmenné krúpy uvaríme v osolenej vode do mäkka.
  2. Na panvici rozpálime olej, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, nadrobno nasekaný cesnak a krátko opražíme.
  3. Pridáme na štvrtiny nakrájané huby a pražíme 5 minút. Asi v polovici praženia ich trošku osolíme.
  4. Primiešame uvarené krúpy, surovú červenú šošovicu, podlejeme vodou (alebo bielym vínom) a povaríme asi 5 minút, kým nie je šošovica „al dente“.
  5. Hotové krupoto zmiešame s nastrúhaným tofu, podľa potreby ešte prilejeme trochu olivového oleja, aby krupoto nebolo suché, dochutíme soľou, čiernym a hríbovým korením a môžeme podávať.
  6. Krupoto môžeme na tanieri ozdobiť kockami údeného tofu a vetvičkou petržlenovej vňate.