DruhHlavné jedlo
SurovinaČervená šošovica
NáročnosťZačiatočník
AutorBidfood Slovakia
Tradičné hubové krupoto dostalo extra dávku železa a vápnika vďaka červenej šošovici a tofu.
Jačmenné krúpy vám možno pripomínajú polievky zo základnej školy, ktoré sme veľmi neobľubovali, no toto je úplná iná úroveň veľmi chutného jedla. Je v ňom cítiť cesnak, údenú chuť z tofu a šošovica jemne chrumká, keďže je uvarená „al dente“ a nie rozvarená.
Na zostavení receptu spolupracovali šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o. a koordinátorka Zelenej jedálne, Kristína Chaparro. Nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.
Orientačná cena na 1 porciu je 0,77 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu)
Suroviny na 10 porcií
- 1 kg Jačmenné krúpy
- 100 ml Repkový olej
- 200 g Cibuľa
- 10 g Cesnak
- 500 g Červená šošovica
- 200 ml Biele víno chardonnay alebo voda
- 500 g Šampiňóny alebo zmes húb
- 500 g Údené tofu
- 2 g Hríbové korenie
- 5 g Soľ
- 3 g Mleté čierne korenie
Technologický postup
- Jačmenné krúpy uvaríme v osolenej vode do mäkka.
- Na panvici rozpálime olej, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, nadrobno nasekaný cesnak a krátko opražíme.
- Pridáme na štvrtiny nakrájané huby a pražíme 5 minút. Asi v polovici praženia ich trošku osolíme.
- Primiešame uvarené krúpy, surovú červenú šošovicu, podlejeme vodou (alebo bielym vínom) a povaríme asi 5 minút, kým nie je šošovica „al dente“.
- Hotové krupoto zmiešame s nastrúhaným tofu, podľa potreby ešte prilejeme trochu olivového oleja, aby krupoto nebolo suché, dochutíme soľou, čiernym a hríbovým korením a môžeme podávať.
- Krupoto môžeme na tanieri ozdobiť kockami údeného tofu a vetvičkou petržlenovej vňate.