Staňte sa ambasádorom
Zelenej jedálne
Oslovujeme všetkých vás, študentov, ale aj neštudentov,
ktorí sa chodíte stravovať do vysokoškolských jedální zapojených do nášho projektu.
Staňte sa ambasádorom Zelenej jedálne, vyjadrite svoj názor na rastlinné jedlá a podporte tak rast ich kvality.

Kto je ambasádor?
Ambasádor je naša predĺžená ruka. Táto spolupráca je pre nás veľmi dôležitá, keďže vďaka ambasádorom máme priamu spätnú väzbu od stravníkov Zelenej jedálne. Ambasádor informuje koordinátorky Zelenej jedálne o kvalite, chuti, či vzhľade jedál. Sleduje informovanosť jedálenského personálu, či správne označenie alergénov v jedálnom lístku. Vďaka jeho spätnej väzbe vieme danú vysokoškolskú jedáleň podporiť a oceniť, ale aj ponúknuť ďalšiu nápomocnosť pri varení rastlinných jedlách.
Vyjadrite svoj názor
Staňte sa ambasádorom Zelenej jedálne a vyjadrite svoj názor na rastlinné jedlo vo vašej jedálni:
Cieľom Zelenej jedálne je, aby ste sa všetci vy, ktorí sa chcete stravovať zdravo, rastlinne, alebo chcete znižovať množstvo živočíšnych produktov, mohli najesť zdravo, chutne a ekologicky.
Čo robí ambasádor?
Stravuje sa aspoň 1 krát v týždni rastlinne vo svojej vysokoškolskej jedálni.
Fotí a hodnotí jedlo vo facebookovej skupine Ambasádori Zelenej jedálne
Jedlo hodnotí slovne (dobre dochutené, malá porcia, atď.) a bodmi (5 najviac a 1 najmenej).
1 krát za semester vyplní dotazník spokojnosti s otázkami ohľadom jedla.

Na základe hodnotení od ambasádorov bude Zelená jedáleň zostavovať rebríček hodnotení vysokoškolských jedální zapojených do projektu. Tieto informácie budú prezentované aj daným jedálňam s cieľom povzbudiť ich v práci.
Odmena pre ambasádora
Prácu ambasádorov pravidelne odmeňujeme balíčkami rastlinných výrobkov od našich partnerov.
Ako sa stať ambasádorom

My, v Zelenej jedálni, sme presvedčení, že tento krok napomôže k lepšej chuti a výživovej hodnoty rastlinných jedál,
ako aj k pestrosti ponuky rastlinných jedál vo vysokoškolských jedálňach.
Naši ambasádori

MICHAL VOZÁR
UCM TT
Človek by nečakal, ako veľmi nás jedlo ktoré jeme ovplyvňuje v mnohých bodoch. Chcem prispieť k tomu, aby bola aj školská jedáleň miestom, kde má človek istotu, že sa stravuje zdravo a správne.

SIMONA KAJANOVIČOVÁ
UCM TT
Záleží mi na kvalite ponúkaných vegánskych jedál. Mnoho ľudí žije v predstave, že vegánske jedlo nie je chutné, preto by som tento naratív chcela s podporou Zelenej jedálne zmeniť.

JANA KAIFEROVÁ
UPJŠ KE
Ako ambasádorka chcem prispieť k rozšíreniu ponuky rastlinných jedál na našej univerzite. Jedáleň tak nasýti nielen vegánov, ale aj rôznych alergikov.

ZUZANA NEMESOVÁ
SZU BA
Zdravý životný štýl a zdravá strava sú pre mňa, budúcu lekárku, veľmi dôležité a chcela by som povzbudiť
čo najviac ľudí aby sa o svoje zdravie starali.

Daniela Dravecká
UPJŠ KE
Keďže mám alergiu na mlieko,
je pre mňa obrovským plus možnosť stravovať sa v školskej jedálni na mojej VŠ. Každý týždeň sa teším na nové
zelené jedlá.

Veronika Šalgová
UNIZA
Rada by som prispela k zlepšovaniu zdravého rastlinného jedálnička na univerzitách, ktorý bude navyše
aj chutný a vhodný pre všetky skupiny ľudí.

LENKA BOBUĽSKÁ
UNIPO
Fakt, že nadmerná konzumácia mäsa má nepriaznivý dopad na naše zdravie a životné prostredie, je nevyvrátiteľný. Preto je pre mňa ako ekológa dôležité, že práve rastlinná strava mimoriadne napomáha v boji proti klimatickej kríze.

ALEXANDRA HORNÁ
STU BA
Ambasádorkou chcem byť preto, lebo ponuka zdravých rastlinných jedál na školách len málo pokrýva dopyt. Zároveň si myslím, že kvalitná rastlinná strava vie osloviť aj nevegánov.
Zoznam vysokých škôl zapojených do projektu Zelená jedáleň
Ekonomická univerzita v Bratislave
Dolnozemská cesta 1, Bratislava
Bufet V2: Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Paneurópska vysoká škola
Tematínska 10, Bratislava
Pracovné dni | Jedálny lístok
Paneurópska vysoká škola
Tomášikova 20, Bratislava
Pracovné dni | Jedálny lístok
Prešovská univerzita v Prešove
Ul. 17. novembra 13, Prešov
Pracovné dni | Jedálny lístok
Slovenská zdravotnícka univerzita
Limbová 12, Bratislava
Pracovné dni | Jedálny lístok
Technická univerzita v Košiciach
Němcovej 1, Košice
Pon., Str., Pia. | Jedálny lístok
Technická univerzita v Košiciach
Jedlíková 7, Košice
Pon., Str., Pia. | Jedálny lístok
Technická univerzita v Košiciach
Urbánkova 2, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Technická univerzita v Košiciach
Němcovej 32, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Technická univerzita vo Zvolene
Študentská 27, Zvolen
1x týždenne | Jedálny lístok
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka
Pri parku 19, Trenčín
Pracovné dni | Jedálny lístok
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka
Študentská 2, Trenčín
Pracovné dni | Jedálny lístok
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Medická 4, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Moyzesova 9, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Trieda SNP 1, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
Námestie Jozefa Herdu 2, Trnava
Pracovné dni | Jedálny lístok
Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach
Cesta pod Hradovou 1, Košice
Žilinská univerzita v Žiline
Vysokoškolákov 26, Žilina
2x týždenne | Jedálny lístok
Prihlasovací formulár
O projekte
Zelená jedáleň
Podiel rastlinných jedál vo svete narastá jednak zo zdravotných, ale aj environmentálnych dôvodov. Aj keď sú študenti vysokých škôl sú u nás momentálne najväčšou skupinou spotrebiteľov rastlinného jedla, vo vyskoškolských jedálňach sa často stretávajú s nedostatočnou ponukou alebo nelákavými možnosťami.
V projekte Zelená jedáleň spolupracujeme najmä s vysokoškolskými stravovacími zariadeniami, ktorým poskytneme kuchársky workshop, poradenstvo, a zároveň aj následnú propagáciu jedálenskej ponuky rozšírenej o rastlinné jedlo.
Projekt je organizovaný Slovenskou vegánskou spoločnosťou a financovaný z grantu medzinárodnej organizácie ProVeg International, ktorej cieľom je znížiť spotrebu mäsa a živočíšnych produktov globálne o 50% do roku 2040.