Pečená miska s tofu

vegánske jedlo, pečená zelenina, tofu, tekvica, zemiaky, cvikla, petržlen

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Cvikla

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Zelená jedáleň

Mimoriadne jednoduché jedlo na prípravu. Stačí len ošúpať zeleninu a upiecť.

No dobre, treba to ešte ochutiť.

Keďže ide o pečené jedlo a nie mixované, alebo varené vo vode, chuť zostane v každej zelenine. A potom, pri jední, cítite lahodnú chuť mrkvy, červenej repy, tekvice, zemiaku a aj údenú chuť tofu. Dressing z rastlinnej smotany nakoniec vybalansuje všetky chute.

Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.

Orientačná cena na 1 porciu je 0,79 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu)

Suroviny na 10 porcií

  • 500 g Červená repa
  • 800 g Zemiaky
  • 500 g Mrkva
  • 200 g Petržlen
  • 300 g Maslová alebo Hokkaido tekvica
  • 150 g Červená cibuľa
  • 50 g Cesnak
  • 1 g Sušený rozmarín
  • 100 ml Olivový olej
  • 300 g Údené tofu
  • 100 ml Rastlinná smotana na šľahanie
  • 10 g Sezamová soľ s riasou nori
  • 5 g Mleté čierne korenie

Technologický postup

  1. Ošúpeme červenú repu, zemiaky, mrkvu, petržlen a tekvicu a pokrájame na cca 2 cm veľké kocky. (Pozor! Každé necháme osve. Zmiešame spolu AŽ PO upečení)
  2. Každú vyššie spomenutú surovinu zmiešame v osve miske s olejom, soľou, korením, najemno nasekaným (alebo rozpučeným) cesnakom a čerstvým alebo sušeným rozmarínom.
  3. Každú misku vysypeme, podľa množstva, ktoré pripravujeme, buď na osve plech, alebo na jeden spoločný plech. Dávame však pozor, aby sa nám suroviny nezmiešali a nezostalo všetko červené od repy. Dáme piecť na 200 °C cca 15 – 20 minút.
  4. Po upečení môžeme všetko jemne spolu zmiešať tak, aby sa nám upečené suroviny nerozpadli. Pridáme ešte údené tofu na krájané na cca 2 cm veľké kocky. Toto tofu môžeme predtým krátko opražiť na oleji, alebo pridať len chladené. Pri zmiešaní s horúcou pečenou zeleninou sa zohreje.
  5. Podľa potreby dosolíme sezamovou soľou a môžeme podávať.
  6. Pečenú misku môžeme na tanieri zaliať dresingom z rastlinnej smotany, byliniek a soli.