Živánska s tofu

živánska, tofu, zemiaky, paradajky, uhorky, vegánske jedlo

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Tofu

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Žívánska“ je klasické slovenské, alebo ešte uhorské jedlo, ktoré zvykne obsahovať zemiaky a množstvo mäsa. V alobale zabalené suroviny sa pečú v rúre, alebo priamo v pahrebe.

Recept od Maktarinky vo vegánskej verzii je však oveľa zdravší. Nemusíte ho, v rámci zero waste, ani baliť v alobale. Na rozdiel od mäsovej verzii ho netreba ani tak dlho piecť.

Porcia: 300 g živánskej + 30 g kyslé uhorky = 330 g

Recept nájdete aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Tofu recepty, ktorá vznikla v spolupráci s firmou AlfaBio, s.r.o.

Suroviny na 10 porcií

  • 2,2 kg Zemiaky
  • 725 g Cuketa
  • 375 g Cibuľa
  • 1,1 kg LUNTER Tofu (marinované/tymiánové)
  • 725 g Cherry paradajky
  • 150 ml Olivový olej
  • 50 g Mletá sladká paprika
  • 35 g Sušený rozmarín
  • 25 g Drvená rasca
  • 35 g Soľ

Technologický postup

  1. Zemiaky a cuketu nakrájame na polmesiačiky, cibuľu na tenké plátky, pridáme tofu nakrájané na kocky a celé cherry paradajky.
  2. Zmes premiešame s olejom, mletou paprikou, rozmarínom, rascou a soľou.
  3. Pečieme na plechu 40 minút na 220 stupňov a následne ešte 10 minút na 250 stupňov.
  4. Podávame s kyslou uhorkou.