Polievka zemiaková biela na kyslo, s cícerom

polievka, zemiakova, na kyslo, s cicerom, veganska polievka, zeleninova

Druh
Polievka

Surovina
Cícer

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Zelená jedáleň

Klasická slovenská polievka v zdravom šate.

Cícer dodá polievke nielen sýtosť, ale ju aj zahustí. A keďže polievka nie je zahustená žiadnou múkou, je vhodná aj pri bezlepkovej diéte.

Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.

Orientačná cena na 1 porciu je 0,41 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu)

Suroviny na 10 porcií

  • 200 g Cibuľa
  • 50 g Cesnak
  • 1 kg Zemiaky
  • 400 g Cícer (sterilizovaný)
  • 150 ml Rastlinná smotana
  • 3 g Soľ
  • 300 g Mrkva
  • 5 g Kôpor
  • 2 g Mleté čierne korenie
  • 1 g Bobkový list
  • Citrónová šťava

Technologický postup

  1. Cibuľu a cesnak si nakrájame na väčšie kúsky.
  2. V hrnci na polievku si rozpálime olej a pridáme cibuľu a (čerstvý alebo sušený) cesnak. Krátko opražíme na oleji.
  3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na cca 2 cm veľké kocky a pridáme do hrnca.
  4. Cícer scedíme a prepláchneme vodou, kým prestane peniť. Trochu si z neho odložíme bokom na finálne ozdobenie taniera (bokom odložíme toľko lyžíc cíceru, koľko porcií pripravujeme). Zvyšok pridáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme cca 15 minút. Po uvarení si vyberieme aj pár kúskov mrkvy a odložíme bokom na finálne ozdobenie.
  5. Uvarenú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, alebo v stolnom mixéri, pridáme rastlinnú smotanu, soľ, korenie, kôpor a citrónovú šťavu. Pár sekúnd mixujeme alebo zamiešame varechou.
  6. Prelejeme naspäť do hrnca, pridáme mrkvu a môžeme podávať.
  7. Polievku môžeme na tanieri ozdobiť plátkami mrkvy, čerstvým kôprom a zvyšným cícerom.