DruhPolievka
SurovinaCícer
NáročnosťZačiatočník
AutorZelená jedáleň
Klasická slovenská polievka v zdravom šate.
Cícer dodá polievke nielen sýtosť, ale ju aj zahustí. A keďže polievka nie je zahustená žiadnou múkou, je vhodná aj pri bezlepkovej diéte.
Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.
Orientačná cena na 1 porciu je 0,41 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu)
Suroviny na 10 porcií
- 200 g Cibuľa
- 50 g Cesnak
- 1 kg Zemiaky
- 400 g Cícer (sterilizovaný)
- 150 ml Rastlinná smotana
- 3 g Soľ
- 300 g Mrkva
- 5 g Kôpor
- 2 g Mleté čierne korenie
- 1 g Bobkový list
- Citrónová šťava
Technologický postup
- Cibuľu a cesnak si nakrájame na väčšie kúsky.
- V hrnci na polievku si rozpálime olej a pridáme cibuľu a (čerstvý alebo sušený) cesnak. Krátko opražíme na oleji.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na cca 2 cm veľké kocky a pridáme do hrnca.
- Cícer scedíme a prepláchneme vodou, kým prestane peniť. Trochu si z neho odložíme bokom na finálne ozdobenie taniera (bokom odložíme toľko lyžíc cíceru, koľko porcií pripravujeme). Zvyšok pridáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme cca 15 minút. Po uvarení si vyberieme aj pár kúskov mrkvy a odložíme bokom na finálne ozdobenie.
- Uvarenú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, alebo v stolnom mixéri, pridáme rastlinnú smotanu, soľ, korenie, kôpor a citrónovú šťavu. Pár sekúnd mixujeme alebo zamiešame varechou.
- Prelejeme naspäť do hrnca, pridáme mrkvu a môžeme podávať.
- Polievku môžeme na tanieri ozdobiť plátkami mrkvy, čerstvým kôprom a zvyšným cícerom.