Druh jedla Hlavné jedlo

Tofu na hrášku s tarhoňou

Tarhoňa je popri ryži a zemiakoch trocha zabudnutá príloha, čo je škoda, pretože má jedinečnú štruktúru a výborne sa hodí k omáčkam, tofu a zelenine od výmyslu sveta. Vyskúšajte toto lacné a sýte jedlo z hrášku, tofu a rastlinnej smotany,…

Cícerový paprikáš

Paprikáš je jedlo maďarského pôvodu. Síce sa na Slovensku zvykne robiť z mäsa, no v poslednej dobe začali vznikať aj rôzne rastlinné obmeny. Najznámejšia je asi s cícerom, ale šampiňónový paprikáš je už tiež pomerne známy. Oproti gulášu je paprikáš…

Fazuľový guláš

Guláš je hustá a výdatná polievka, ktorá sa tradične dlho varí, pretože zvykne obsahovať hovädzie mäso. Naša zdravá a rastlinná verzia obsahuje bielu fazuľu, ktorá sa volá aj maslová. A keďže fazuľu pripravujeme predom, samotné varenie rastlinného gulášu je značne…

Šampiňónový stroganov

Stroganov pochádza z Ruska, z polovice 19teho storočia. Pôvodný recept obsahoval hovädzie mäso, smotanu a horčicu. Avšak šampiňóny, či sójové mäso sa bežne zamieňajú za hovädzie mäso. Niektoré recepty horčicu vynechajú a niektoré pridávajú aj nasekané, alebo nakrájané kyslé uhorky.…

Stir fry s hlávkovou kapustou

vegánske jedlo, styr fry s kapustou, hrášok, mrkva, petržlen

Hlávková kapusta je lacná surovina s dlhou prirodzenou trvanlivosťou. Patrí medzi naše domáce zeleniny, no napriek tomu je málo slovenských receptov, ktoré ju obsahujú. Stir fry s hlávkovou kapustou je veľmi rýchle a jednoduché jedlo. Treba si však všetky suroviny…

Živánska s tofu

živánska, tofu, zemiaky, paradajky, uhorky, vegánske jedlo

„Žívánska“ je klasické slovenské, alebo ešte uhorské jedlo, ktoré zvykne obsahovať zemiaky a množstvo mäsa. V alobale zabalené suroviny sa pečú v rúre, alebo priamo v pahrebe. Recept od Maktarinky vo vegánskej verzii je však oveľa zdravší. Nemusíte ho, v rámci…

Pečená miska s tofu

vegánske jedlo, pečená zelenina, tofu, tekvica, zemiaky, cvikla, petržlen

Mimoriadne jednoduché jedlo na prípravu. Stačí len ošúpať zeleninu a upiecť. No dobre, treba to ešte ochutiť. Keďže ide o pečené jedlo a nie mixované, alebo varené vo vode, chuť zostane v každej zelenine. A potom, pri jední, cítite lahodnú…

Tofu na šampiňónoch

vegánske jedlo, tofu na šampiňónoch, rýža

Klasické jedlo sa často dá veľmi ľahko a rýchlo upraviť na vegánske. V tomto prípade je hlavná surovina tofu a šampiňóny. Práve vďaka tofu jedlo neobsahuje žiaden cholesterol. ale obsahuje veľa bielkovín a vápnika. Podávame s ryžou, alebo pokojne aj s quinoou, či bulgurom. Porcia:…

Krupoto s hubami a červenou šošovicou

jacmenne krupy, huby, sosovica, tofu, veganske jedlo

Tradičné hubové krupoto dostalo extra dávku železa a vápnika vďaka červenej šošovici a tofu. Jačmenné krúpy vám možno pripomínajú polievky zo základnej školy, ktoré sme veľmi neobľubovali, no toto je úplná iná úroveň veľmi chutného jedla. Je v ňom cítiť…

Lečo s tofu

lečo s tofu, vegánske jedlo

Slovenská klasika vo vegánskej verzii od Maktarinky. Na rozdiel od klasickej verzie, tofu s lečom neobsahuje žiaden cholesterol. Vďaka tofu však obsahuje veľa bielkovín a vápnika. Porcia: 300 g lečo + 50 g pečivo Recept nájdete aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie…