Druh jedla Hlavné jedlo

Šošovicový prívarok

Všetci si pamätáme šošovicový prívarok z detstva, kedy nám ho mamy pripravovali každá jedna inak. Je to jedno z tých jedál, ktoré Vás zahreje a zasýti v chladné dni a je hotové za krátky čas. S údeným tofu vytvorí dokonalú…

Hubové rizoto s hráškom

Rizoto je jedno z najznámejších talianskych jedál. Na rozdiel od klasického slovenského rizota je to talianske krásne krémové. Ak náhodou nemáte po ruke šampiňóny, ale iný druh húb, kľudne ich použite, v tomto rizote budú výborné napríklad aj kuriatka alebo…

Vietnamské tofu

Vietnamská kuchyňa je známa aromatickými jedlami. Aj toto tofu vám prevonia celý dom. Pôvodne sa vo Vietname označuje toto jedlo ako „Dau Sot Ca Chua“, čo v preklade znamená tofu v paradajkovej omáčke. Bežne sa tofu vypraží v oleji, no my…

Marocká šošovica

Červená šošovica je druhom šošovice, ktorá sa vopred nemusí namáčať a uvaríte ju za 15 minút. Tento druh šošovice má jemnú chuť, obsahuje dôležité minerály a vitamíny a taktiež je bohatá na vlákninu, ktorá prospieva črevnej mikroflóre. Vyskúšajte si spraviť…

Zeleninové kari

Kari korenie je zmes rôznych druhov aromatických korenín pôvodom z Indie. V tamilčine slovo „kari“ znamená omáčka alebo polievka, ktorá sa má jesť s ryžou. Kari korenie, ako ho poznáme na západe, nie je pôvodom indické. Vymysleli ho vo Veľkej…

Granadír s údeným tofu

Granadír alebo granatiersky pochod je veľmi známe jedlo zo slovenskej kuchyne. Na jeho prípravu budete potrebovať iba základné suroviny, ktoré máte určite po ruke. Vyskúšajte túto vegánsku verziu granadíru s údeným tofu a určite si na nej pochutíte. Recept zostavila Maktarinka a…

Čínska panvička s tofu

Tento recept je od Maktarinky na čínsky ladené jedlo. Samozrejme, so surovinami bežne dostupnými na Slovensku. Aj keď ide o zahraničnú kuchyňu, nemusí vás to odradiť. Recept je rýchly a jednoduchý na prípravu. Stačí len orestovať nakrájané suroviny, zaliať zeleninovým vývarom s kukuričným…

Aloo Gobi Matar – karfiol so zemiakmi

Aloo Gobi Matar predstavuje klasické indické jedlo zo zemiakov (aloo), karfiolu (gobi) a hrášku (matar). Aj keď to znie záhadne, ide o jednoduchý recept, ktorý zvládne aj začiatočník a jedlo je hotové za 30 minút. Základ indického jedla tvorí vždy…

Pasta alla Napolitana

Omáčka Napolitana je obzvlášť vhodná na čerstvé cestoviny, ale aj na sušené. Ideálny tvar majú v tomto prípade tagliatelle. Podiel bielkovín v jedle doplníme napríklad grilovaným, alebo opraženým tofu a za pol hodinku máme plnohodnotný, výdatný obed. Takto pripravené cestoviny…

Tofu na hrášku s tarhoňou

Tarhoňa je popri ryži a zemiakoch trocha zabudnutá príloha, čo je škoda, pretože má jedinečnú štruktúru a výborne sa hodí k omáčkam, tofu a zelenine od výmyslu sveta. Vyskúšajte toto lacné a sýte jedlo z hrášku, tofu a rastlinnej smotany,…