Tofu Teriyaki

tofu teriyaki s ryžou

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Tofu

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Recept je od Maktarinky na japonské jedlo. Samozrejme, so surovinami bežne dostupnými na Slovensku.

Tradičná teriyaki omáčka pochádza z Japonska a obsahuje okrem sójovej omáčky aj mirin a saké. Mirin a saké sú dva podobné druhy japonského alkoholu na varenie, ktoré sa líšia hlavne v obsahu cukru a alkoholu. Saké obsahuje viac alkoholu a menej cukru. Mirin zase viac cukru a menej alkoholu.

Porcia: 150 g tofu + 150 g príloha

Recept nájdete aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Tofu recepty, ktorá vznikla v spolupráci s firmou AlfaBio, s.r.o.

Suroviny na 10 porcií

  • 50 ml Rastlinný olej
  • 1,6 kg LUNTER Tofu naturálne
  • 150 ml Sójová omáčka
  • 25 g Kukuričný škrob
  • 75 g Hnedý cukor
  • 10 g Čerstvý zázvor
  • 25 g Cesnak

Technologický postup

  1. Tofu nakrájame na plátky hrubé približne 0,5 cm a z oboch strán ich dozlatista opražíme na oleji.
  2. Zmiešame si sójovú omáčku, kukuričný škrob, cukor, nastrúhaný, alebo nasekaný zázvor a pretlačený cesnak.
  3. Vzniknutú omáčku nalejeme do panvice priamo na tofu, krátko všetko spolu premiešame, aby sa tofu v omáčke obalilo a podávame s ryžou.