Stir fry s hlávkovou kapustou

vegánske jedlo, styr fry s kapustou, hrášok, mrkva, petržlen

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Ryža

Náročnosť
Stredne pokročilý

Autor
Zelená jedáleň

Hlávková kapusta je lacná surovina s dlhou prirodzenou trvanlivosťou. Patrí medzi naše domáce zeleniny, no napriek tomu je málo slovenských receptov, ktoré ju obsahujú.

Stir fry s hlávkovou kapustou je veľmi rýchle a jednoduché jedlo. Treba si však všetky suroviny predom pripraviť a počas varenia pracovať mimoriadne rýchlo, aby zostali chrumkavé. V opačnom prípade kapusta zmäkne a … už to nebude ono.

Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.

Orientačná cena na 1 porciu je 0,54 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu).

Suroviny na 10 porcií

  • 600 g Jasmínová ryža
  • 200 ml Repkový olej
  • 20 g Cesnak
  • 20 g Čerstvý zázvor
  • 100 g Červená cibuľa
  • 500 g Hlávková kapusta
  • 200 g Mrazený hrášok
  • 200 g Mrkva
  • 100 g Drvené paradajky
  • 200 ml Sójová omáčka
  • 50 ml Ryžový ocot
  • 50 g Trstinový cukor
  • 50 g Kukuričný škrob
  • 2 g Mletý koriander
  • 1 g Mletá rasca
  • 4 g Soľ
  • 2 g Mleté čierne korenie

Technologický postup

  1. Jazmínovú ryžu si uvaríme v osolenej vode.
  2. Kým sa varí ryža, pripravíme si ostatné suroviny. Nadrobno nakrájame cibuľu, cesnak a zázvor a odložíme bokom. Hlávkovú kapustu nakrájame na tenké pásiky. Mrkvu nakrájame na pásiky nožom, alebo použijeme špeciálnu škrabku. Každú surovinu si odložíme osve bokom. Pri pražení budeme pracovať rýchlo, aby nám stir fry neprihorelo a suroviny zostali chrumkavé.
  3. Ešte pred samotným pražením si pripravíme aj omáčku. Sójovú omáčku zmiešame s octom, cukrom a kukuričným škrobom a odložíme bokom.
  4. Na wok panvici, alebo inej širšej panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a opražíme kým cibuľa nezačne mierne hnednúť.
  5. Pridáme kapustu a za stáleho miešania pražíme asi 2 minúty (z anglického „stir fry“ = miešaj a praž).
  6. Pridáme mrazený hrášok a uvarenú ryžu a dobre premiešame. Zalejeme pripravenou omáčkou. Miešame až kým neprejde omáčka v jedle varom. Nakoniec pridáme pásiky mrkvy a posledný krát zľahka premiešame. (mrkva ide na koniec, aby zostala chrumkavá). Môžeme podávať.
  7. Stir fry môžeme na tanieri ozdobiť sekaným čerstvým koriandrom, čiernym sezamom, alebo sezamovou soľou.