Archívy Recepty

Custom Post Type for Recepts

Hrachová kaša

Hrachová kaša neodmysliteľne patrí k slovenskej kuchyni. Bežne sa podáva s rôznymi údeninami, opečenou cibuľkou a krajcom chleba. Naša rastlinná varianta je podávaná s údeným tofu, ktoré doladí chuť tejto kaše a zároveň je nutrične bohaté na všetky aminokyseliny, vitamíny…

Špagety bolognese

Vedeli ste o tom, že v Bologni Vám Bolognské špagety nenaservírujú? Pôvodne sa v Bologni miesto špagiet používajú tagliatelle (široké dlhé rezance) a servírujú sa s ragú – mäsom, ktoré sa varí niekoľko hodín pri nízkej teplote. Ragú sa ochucuje…

Šošovicový prívarok

Všetci si pamätáme šošovicový prívarok z detstva, kedy nám ho mamy pripravovali každá jedna inak. Je to jedno z tých jedál, ktoré Vás zahreje a zasýti v chladné dni a je hotové za krátky čas. S údeným tofu vytvorí dokonalú…

Hubové rizoto s hráškom

Rizoto je jedno z najznámejších talianskych jedál. Na rozdiel od klasického slovenského rizota je to talianske krásne krémové. Ak náhodou nemáte po ruke šampiňóny, ale iný druh húb, kľudne ich použite, v tomto rizote budú výborné napríklad aj kuriatka alebo…

Vietnamské tofu

Vietnamská kuchyňa je známa aromatickými jedlami. Aj toto tofu vám prevonia celý dom. Pôvodne sa vo Vietname označuje toto jedlo ako „Dau Sot Ca Chua“, čo v preklade znamená tofu v paradajkovej omáčke. Bežne sa tofu vypraží v oleji, no my…

Marocká šošovica

Červená šošovica je druhom šošovice, ktorá sa vopred nemusí namáčať a uvaríte ju za 15 minút. Tento druh šošovice má jemnú chuť, obsahuje dôležité minerály a vitamíny a taktiež je bohatá na vlákninu, ktorá prospieva črevnej mikroflóre. Vyskúšajte si spraviť…

Zeleninové kari

Kari korenie je zmes rôznych druhov aromatických korenín pôvodom z Indie. V tamilčine slovo „kari“ znamená omáčka alebo polievka, ktorá sa má jesť s ryžou. Kari korenie, ako ho poznáme na západe, nie je pôvodom indické. Vymysleli ho vo Veľkej…

Minestrone

Minestrone je tradičná talianska hustá polievka. Pripravuje sa zo sezónnej zeleniny a častokrát sa do nej pridáva aj ryža alebo cestoviny. Dodnes je to jedno z najobľúbenejších talianskych jedál, ktoré bolo pôvodne súčasťou chudobnej kuchyne „cucina povera“ a podávalo sa…

Granadír s údeným tofu

Granadír alebo granatiersky pochod je veľmi známe jedlo zo slovenskej kuchyne. Na jeho prípravu budete potrebovať iba základné suroviny, ktoré máte určite po ruke. Vyskúšajte túto vegánsku verziu granadíru s údeným tofu a určite si na nej pochutíte. Recept zostavila Maktarinka a…

Čínska panvička s tofu

Tento recept je od Maktarinky na čínsky ladené jedlo. Samozrejme, so surovinami bežne dostupnými na Slovensku. Aj keď ide o zahraničnú kuchyňu, nemusí vás to odradiť. Recept je rýchly a jednoduchý na prípravu. Stačí len orestovať nakrájané suroviny, zaliať zeleninovým vývarom s kukuričným…