Minestrone

Druh
Polievka

Surovina
Biela fazuľa

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Minestrone je tradičná talianska hustá polievka. Pripravuje sa zo sezónnej zeleniny a častokrát sa do nej pridáva aj ryža alebo cestoviny.

Dodnes je to jedno z najobľúbenejších talianskych jedál, ktoré bolo pôvodne súčasťou chudobnej kuchyne „cucina povera“ a podávalo sa ako hlavné jedlo.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 100 g Cibuľa
  • 200 g Mrkva
  • 300 g Cuketa
  • 50 g Oregáno
  • 750 g Krájané konzervované paradajky
  • 2 l Voda/zeleninový vývar
  • 250 g Fazuľa malá biela suchá
  • 75 g Paradajkový pretlak
  • 200 g Cestoviny (farfalle, fusilli … )
  • Soľ
  • Cukor
  • Mleté čierne korenie

Technologický postup

  1. Fazuľu necháme namočenú cez noc a na druhý deň uvaríme domäkka. Dáme stranou.
  2. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, mrkvu, cuketu a oregáno.
  3. Pridáme vodu alebo zeleninový vývar a krájané paradajky.
  4. Varíme 20 minút.
  5. Primiešame pretlak a uvarenú fazuľu, dochutíme soľou, cukrom a mletým čiernym korením.
  6. Cestoviny uvaríme oddelene a pridáme ich k polievke až pri servírovaní, aby sa nerozvarili.