Hubové rizoto s hráškom

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Šampiňóny

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Rizoto je jedno z najznámejších talianskych jedál. Na rozdiel od klasického slovenského rizota je to talianske krásne krémové. Ak náhodou nemáte po ruke šampiňóny, ale iný druh húb, kľudne ich použite, v tomto rizote budú výborné napríklad aj kuriatka alebo shiitake.

Na prípravu rizota sa bežne používa ryža arborio alebo carnaroli, nakoľko dokážu absorbovať veľké množstvo vody a tak vytvoriť krémové rizoto, no vďaka zjednodušeniu a urýchleniu varenia sme recept pripravili s dlhozrnnou ryžou.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 100 g Cibuľa
  • 1,3 kg Šampiňóny
  • 30 g Sušené huby zmes
  • 1 l Zeleninový vývar/Voda
  • 400 g Sójová smotana
  • 200 g Hrášok
  • 650 g Ryža
  • Mleté korenie
  • Soľ

Technologický postup

  1. Uvaríme si ryžu a dáme ju bokom.
  2. Sušené huby nalámeme na menšie kúsky a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou.
  3. Na panvici si opražíme cibuľu, pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a restujeme 5 minút.
  4. Jemne osolíme a okoreníme, pridáme sušené huby spoločne s vývarom (bez usadeniny), sójovú smotanu a uvarenú ryžu.
  5. Miešame, kým sa vývar neodparí – asi 5 minút.
  6. Nakoniec pridáme hrášok a dochutíme.