DruhHlavné jedlo
SurovinaŠampiňóny
NáročnosťZačiatočník
AutorMaktarinka
Rizoto je jedno z najznámejších talianskych jedál. Na rozdiel od klasického slovenského rizota je to talianske krásne krémové. Ak náhodou nemáte po ruke šampiňóny, ale iný druh húb, kľudne ich použite, v tomto rizote budú výborné napríklad aj kuriatka alebo shiitake.
Na prípravu rizota sa bežne používa ryža arborio alebo carnaroli, nakoľko dokážu absorbovať veľké množstvo vody a tak vytvoriť krémové rizoto, no vďaka zjednodušeniu a urýchleniu varenia sme recept pripravili s dlhozrnnou ryžou.
Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.
Porcia: 360 g
Suroviny na 10 porcií
- 100 g Cibuľa
- 1,3 kg Šampiňóny
- 30 g Sušené huby zmes
- 1 l Zeleninový vývar/Voda
- 400 g Sójová smotana
- 200 g Hrášok
- 650 g Ryža
- Mleté korenie
- Soľ
Technologický postup
- Uvaríme si ryžu a dáme ju bokom.
- Sušené huby nalámeme na menšie kúsky a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou.
- Na panvici si opražíme cibuľu, pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a restujeme 5 minút.
- Jemne osolíme a okoreníme, pridáme sušené huby spoločne s vývarom (bez usadeniny), sójovú smotanu a uvarenú ryžu.
- Miešame, kým sa vývar neodparí – asi 5 minút.
- Nakoniec pridáme hrášok a dochutíme.