Vietnamské tofu

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Tofu

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Vietnamská kuchyňa je známa aromatickými jedlami. Aj toto tofu vám prevonia celý dom.

Pôvodne sa vo Vietname označuje toto jedlo ako „Dau Sot Ca Chua“, čo v preklade znamená tofu v paradajkovej omáčke. Bežne sa tofu vypraží v oleji, no my sme si pre vás pripravili odľahčenú verziu. Pokrm sa podáva s ryžou a nakrájanou jarnou cibuľkou.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 180 g + 180 g príloha = 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 100 g Jarná cibuľka
  • 1,1 kg Tofu biele
  • 50 ml Sójová omáčka
  • 500 g Krájané konzervované paradajky
  • 50 g Paradajkový pretlak
  • 250 ml Zeleninový vývar/Voda
  • 10 g Mletá rasca
  • 10 g Mletý zázvor
  • 25 g Kukuričný škrob
  • Mleté korenie
  • Soľ

Technologický postup

  1. Najprv si pripravíme tofu. Nakrájame ho na kocky a restujeme ho 5 minút na panvici poliate sójovou omáčkou, aby sa opieklo zo všetkých strán.
  2. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľu, rascu, zázvor a chvíľu necháme opekať.
  3. Pridáme krájané paradajky, premiešame a dusíme 5 minút.
  4. Nakoniec si vo vode rozmiešame pretlak a škrob, pridáme ho k tofu a varíme ešte 5 minút do zredukovania omáčky.
  5. Dochutíme sójovou omáčkou a citrónovou šťavou.
  6. Podávame s ryžou.