Zeleninové kari

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Brokolica

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Kari korenie je zmes rôznych druhov aromatických korenín pôvodom z Indie. V tamilčine slovo „kari“ znamená omáčka alebo polievka, ktorá sa má jesť s ryžou. Kari korenie, ako ho poznáme na západe, nie je pôvodom indické. Vymysleli ho vo Veľkej Británii v 18. storočí. S týmto korením sa pripravuje mnoho pokrmov, ktoré sa líšia použitým druhom zeleniny, zdrojom bielkovín a tiež svojou hustotou. V Indii, kde kari nazývajú najmä podľa toho, čo obsahuje, je každé iné aj vďaka lokálnym tradíciám a dostupnosti surovín.

My sme si pre Vás pripravili zeleninové kari, ktoré máte do pol hodiny na stole aj vďaka tomu, že na jeho prípravu Vám bude stačiť naozaj iba jeden hrniec.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 180 g + 180 g = 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 25 g Cesnak
  • 400 g Brokolica
  • 400 g Mrkva
  • 250 g Zelené fazuľky
  • 2 l Voda/zeleninový vývar
  • 800 g Kokosové mlieko
  • 50 g Kari korenie
  • Soľ
  • Mleté korenie

Technologický postup

  1. Brokolicu, mrkvu a fazuľky nakrájame na menšie časti a orestujeme na oleji spolu s kari korením a pretlačeným cesnakom.
  2. Po pár minútach zeleninu zalejeme vodou či vývarom a varíme 20 minút.
  3. Pridáme kokosové mlieko a necháme ešte 5 minút zredukovať.
  4. Dochutíme kari korením, soľou a citrónovou šťavou.
  5. Podávame s ryžou.