Špagety bolognese

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Cestoviny

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Vedeli ste o tom, že v Bologni Vám Bolognské špagety nenaservírujú? Pôvodne sa v Bologni miesto špagiet používajú tagliatelle (široké dlhé rezance) a servírujú sa s ragú – mäsom, ktoré sa varí niekoľko hodín pri nízkej teplote. Ragú sa ochucuje rôzne, aj preto je zmes na tieto špagety pomenovaná bolognese, keďže je to zmes korenín a zeleniny používaná priamo v Bologni.

V tejto rastlinnej verzii sme mäso nahradili sójovým granulátom, ktorý po ochutení získa chuť špecifickú pre bolognské ragú.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 180 g + 180 g príloha = 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 50 g Cibuľa
  • 25 g Cesnak
  • 25 g Sušená bazalka
  • 400 g Mrkva
  • 150 g Sójový granulát
  • 1,5 kg Pasírované paradajky
  • 1 l Voda/Zeleninový vývar
  • Mleté korenie
  • Soľ

Technologický postup

  1. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, sušenú bazalku a nadrobno nakrájanú mrkvu. Chvíľu restujeme.
  2. Pridáme suchý sójový granulát, pasírované paradajky a vodu.
  3. Varíme 20 minút.
  4. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  5. Podávame s bezvaječnými špagetami.