Náročnosť Stredne pokročilý

Chilli sin carne v pšeničnej placke

Chilli sin carne je vegánska verzia obľúbeného jedla Chilli con carne. Rozdiel je v jednom slovíčku: „sin“ znamená v španielčine „bez“ a „con“ znamená „s„. Celý názov teda znamená „čili bez mäsa„, alebo „čili s mäsom“. V našom recepte podávame…

Špenátové halušky s cesnakovou omáčkou

Špenátové halušky s cesnakovou omáčkou a tofu oškvarkami je jednoduché jedlo, no sýte a plné chuti. Výživovú hodnotu zvýšime použitím chlebovej múky (namiesto bežnej bielej), alebo môžeme požiť aj polovicu celozrnnej múky a polovicu chlebovej. Vegánske halušky obsahujú namiesto vajca…

Hrachové placky so zeleninovým šalátom

Zeleninové fašírky, alebo placky sú univerzálne použiteľné jedlo. Recept na hrachové placky sme zostavili v spolupráci s Bidfood Slovakia, s.r.o. Placky môžete pridať k šalátu a zvýšiť tak výživovú hodnotu celého jedla, ale aj zasýtenie po konzumácii. Ale viete nimi…

Fregula Sarda (Sardínska tarhoňa)

Fregula je sardínska cestovina v tvare guľôčok, ktoré sú predpražené a varia sa v dostatočnom množstve vody, ako bežné cestoviny. Je dostupná v troch veľkostiach, od malých guľôčok až po veľkosť hrachu. Fregula Sarda je typické sardínske jedlo, ktoré sa…

Makový závin

Recept na makový závin nám poskytla pani Adámčíková – vedúca stravovania na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Táto jedáleň je do projektu Zelená jedáleň zapojená od roku 2020 a okrem tradičných vegánskych jedál vedie variť aj sladké rastlinné…

Mrkvové šatôčky plnené tofu tvarohom

Ak neviete čo priniesť na párty, tento recept je vhodný na ohúrenie vegánov aj nevegánov. Jednoduché mrkvové cesto a lahodná plnka z tofu tvarohu je super kombinácia. Do cesta nie je vďaka sladkosti mrkvy potrebné pridávať žiaden cukor. Chce to…

Stir fry s hlávkovou kapustou

vegánske jedlo, styr fry s kapustou, hrášok, mrkva, petržlen

Hlávková kapusta je lacná surovina s dlhou prirodzenou trvanlivosťou. Patrí medzi naše domáce zeleniny, no napriek tomu je málo slovenských receptov, ktoré ju obsahujú. Stir fry s hlávkovou kapustou je veľmi rýchle a jednoduché jedlo. Treba si však všetky suroviny…

Sviečková na smotane so strukovinovou fašírkou

svieckova na smotane, knedľa, strukovinová fašírka, vegan jedlo

Šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o. navaril pre Zelenú jedáleň klasickú „sviečkovú“ omáčku a k tomu fašírku z červenej fazule. Základ fašírky tvorí fazula, ryža a špaldové vločky. Aby všetky suroviny dobre držali pohromade, použil šéfkuchár uvarený zemiak. No…

Falafel v pita chlebe

vegánske jedlo, falafal v pita chlebe

Domáci falafel v pita chlebe Premýšľali ste niekedy nad tým, aké jednoduché jedlo je DOMÁCI FALAFEL ? V podstate sa jedná o fašírku zo sušeného cíceru. Cícer je potrebné na noc namočiť, ráno zmiešať len s pár ďalšími ingredienciami a…

Cícerovo-šošovicové kari so špenátom

cícerovo šošovicové kari so špenátom, orieškami a ryžou, vegánsky obed v bufete V2 na Ekonomickej univerzite v Bratislave

Recept zostavila p.Horváthová, vedúca jedálne na Ekonomickej univerzite. Táto škola je zapojená do projektu Zelená jedáleň. Suroviny na 10 porcií Kari 0,20  kg Cibuľa Cesnak (podľa chuti) 1 ks Zázvor čerstvý (podľa chuti) 1,2 kg Paradajky 0,10 l Olej 0,01 kg…