Fregula Sarda (Sardínska tarhoňa)

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Cestoviny

Náročnosť
Stredne pokročilý

Autor
Zelená jedáleň

Fregula je sardínska cestovina v tvare guľôčok, ktoré sú predpražené a varia sa v dostatočnom množstve vody, ako bežné cestoviny. Je dostupná v troch veľkostiach, od malých guľôčok až po veľkosť hrachu.

Fregula Sarda je typické sardínske jedlo, ktoré sa podáva s morskými plodmi. Koordinátorka projektu Zelená jedáleň – Lucy Trefná – zostavila vegánsku verziu z tarhone a sezónnej varenej červenej repy. Dostatok bielkovín je zabepečný vďaka šošovici.

Jedlo je sýte a lacné – orientačná cena za jednu porciu je 0,35 EUR bez DPH (09/2022).

 

 

Suroviny na 10 porcií

  • 1 100 g Červená repa
  • 450 g Šošovica
  • 630 ml Voda na varenie šošovice
  • 1 200 g Tarhoňa
  • 230 ml Rastlinný olej na praženie tarhone
  • 1 600 ml Voda na varenie tarhone
  • 30 g Soľ
  • 10 g Rasca
  • 90 ml Olej na praženie cvikle
  • 370 g Cibuľa
  • 15 g Soľ
  • 20 g Čerstvý rozmarín
  • 5 g Mleté čierne korenie
  • 20 g Cesnak

 

Technologický postup

  1. Červenú repu umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou, aby bola celá ponorená. Varíme podľa veľkosti cca 15 – 30 minút. Či je hotová zistíme tak, že do nej zapichneme vidličku. Ak vidlička repu prepichne ľahko, je hotová. Ak ide ťažko, povaríme ešte zo 5 minút. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na cca 2 cm veľké kúsky.
  2. Šošovicu dáme variť do 630 ml vody. Varíme cca 25 minút, pokiaľ sa celá voda nevpije a šošovice nebude mäkká. (Vodu nesolíme.)
  3. Kým sa varí šošovica, pripravíme tarhoňu. V hrnci rozohrejeme 90 ml oleja a pridáme tarhoňu, ktorú za občasného miešania pražíme cca 4 – 5 minút, pokiaľ nie je väčšina guľôčok hnedých. Tarhoňu následne varíme 8 minút v 1 600 ml slanej vode. Voda sa tiež celá vpije, ako pri šošovici a nie je potrebnú ju zlievať.
  4. V dostatočne veľkej panvici rozpálime olej, pridáme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu, nadrobno nasekaný cesnak, rascu a uvarenú červenú repu nakrájanú na kocky. Pražíme asi 7 minút. Červená repa by mala mať na sebe od praženia tenkú kôrku.
  5. Do panvice s červenou repou pridáme uvarenú tarhnoňu, šošovicu, nasekaný rozmarín, soľ a mleté čierne korenie a jemne premiešame. Pridáme podľa potreby olivový olej, aby Fregula nebola suchá. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.