DruhHlavné jedlo
SurovinaCestoviny
NáročnosťStredne pokročilý
AutorZelená jedáleň
Špenátové halušky s cesnakovou omáčkou a tofu oškvarkami je jednoduché jedlo, no sýte a plné chuti. Výživovú hodnotu zvýšime použitím chlebovej múky (namiesto bežnej bielej), alebo môžeme požiť aj polovicu celozrnnej múky a polovicu chlebovej.
Vegánske halušky obsahujú namiesto vajca kukuričný škrob, vďaka ktorému sú halušky pevné, ako pri použití vajca. Čím tuhšie cesto pripravíme, tým väčšie budú halušky. Naopak, z redšieho cesta budú halušky malé.
Recept zostavila koordinátorka Zelenej jedálne – Lucy Trefná.
Orientačná cena na jednu porciu je 0,95 EUR s DPH (11/2022).
Suroviny na 10 porcií
Halušky
- 1 000 g Špenátový pretlak mrazený
- 370 g Pšeničná múka chlebová
- 100 g Kukuričný škrob
- 20 g Soľ
- 120 g Voda
- Rastlinný olej
Cesnaková omáčka
- 470 ml Rastlinná smotana
- 510 ml Voda
- 45 g Kukuričný škrob
- 20 g Cesnak
- 7 g soľ
Na dozdobenie
- 20 g Pažítka
- 250 g Údené tofu
Technologický postup
- Špenátový pretlak rozmrazíme a zmiešame s múkou, kukuričným škrobom, soľou a vodou.
- V dostatočne veľkom hrnci privedieme k varu vodu, osolíme a cez haluškovač pretláčame haluškové cesto. Premiešame a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch.
- Halušky scedíme a prepláchneme teplou vodou. Odložíme bokom do misy, prilejeme rastlinný olej a premiešame, aby sa halušky nezlepili.
- Pripravíme omáčku. Rastlinnú smotanu zmiešame v hrnci s vodou, kukuričným škrobom, rozpučeným cesnakom a soľou. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme ešte 2 minúty. Odstavíme z horáku a odložíme bokom.
- Tofu nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Pažítku nasekáme.
- Halušky podávame preliate omáčkou a posypané s opraženým tofu a pažítkou.