Špenátové halušky s cesnakovou omáčkou

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Cestoviny

Náročnosť
Stredne pokročilý

Autor
Zelená jedáleň

Špenátové halušky s cesnakovou omáčkou a tofu oškvarkami je jednoduché jedlo, no sýte a plné chuti. Výživovú hodnotu zvýšime použitím chlebovej múky (namiesto bežnej bielej), alebo môžeme požiť aj polovicu celozrnnej múky a polovicu chlebovej.

Vegánske halušky obsahujú namiesto vajca kukuričný škrob, vďaka ktorému sú halušky pevné, ako pri použití vajca. Čím tuhšie cesto pripravíme, tým väčšie budú halušky. Naopak, z redšieho cesta budú halušky malé.

Recept zostavila koordinátorka Zelenej jedálne – Lucy Trefná.

Orientačná cena na jednu porciu je 0,95 EUR s DPH (11/2022).

Suroviny na 10 porcií

Halušky

  • 1 000 g Špenátový pretlak mrazený
  • 370 g Pšeničná múka chlebová
  • 100 g Kukuričný škrob
  • 20 g Soľ
  • 120 g Voda
  • Rastlinný olej

Cesnaková omáčka

  • 470 ml Rastlinná smotana
  • 510 ml Voda
  • 45 g Kukuričný škrob
  • 20 g Cesnak
  • 7 g soľ

Na dozdobenie

  • 20 g Pažítka
  • 250 g Údené tofu

Technologický postup

  1. Špenátový pretlak rozmrazíme a zmiešame s múkou, kukuričným škrobom, soľou a vodou.
  2. V dostatočne veľkom hrnci privedieme k varu vodu, osolíme a cez haluškovač pretláčame haluškové cesto. Premiešame a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch.
  3. Halušky scedíme a prepláchneme teplou vodou. Odložíme bokom do misy, prilejeme rastlinný olej a premiešame, aby sa halušky nezlepili.
  4. Pripravíme omáčku. Rastlinnú smotanu zmiešame v hrnci s vodou, kukuričným škrobom, rozpučeným cesnakom a soľou. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme ešte 2 minúty. Odstavíme z horáku a odložíme bokom.
  5. Tofu nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Pažítku nasekáme.
  6. Halušky podávame preliate omáčkou a posypané s opraženým tofu a pažítkou.