Sviečková na smotane so strukovinovou fašírkou

Šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o. navaril pre Zelenú jedáleň klasickú „sviečkovú“ omáčku a k tomu fašírku z červenej fazule.

  • Základ fašírky tvorí fazula, ryža a špaldové vločky.
  • Aby všetky suroviny dobre držali pohromade, použil šéfkuchár uvarený zemiak.
  • No dáva nám tip aj na drvené, alebo mleté ľanové semienka, ktoré spolu s vodou vytvoria sliz a nahradia vajíčko.

Recept zostavil šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o.

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Červená fazuľa

Náročnosť
Stredne pokročilý

Autor
Bidfood Slovakia

Suroviny na 10 porcií

Sviečková omáčka

  • 100 g Cibuľa
  • 500 g Mrkva
  • 100 g Petržlen
  • 100 g Zeler
  • 0,2 l Rastlinná smotana 31% na šľahanie
  • 50 g Horčica celozrnná
  • Soľ
  • Mleté farebné korenie
  • Bobkový list
  • Citrón

Strukovinová fašírka

  • 1000 g Sterilizovaná červená fazuľa
  • 300 g Špaldové vločky
  • 80 g Uvarenej ryže
  • 100 g Uvarených zemiakov
  • 20 g Cibuľa
  • 5 g Cesnak
  • 5 g Majorán
  • Soľ
  • Korenie

Knedľa

  • 750 g Polohrubá múka
  • 450 ml Vlažná voda
  • 25 g Čerstvé droždie
  • 5 g Kryštálový cukor
  • Soľ

Technologický postup

  1. Knedľa – Do misky si preosejeme múku, v strede si spravíme dierku a nadrobíme droždie. Pridáme cukor a vlažnú vodu, necháme 5 minút nakysnúť. Po nakysnutí droždia si vymiešame vláčne cesto, ktoré sa nám oddeľuje od stien misky. Ak je cesto moc riedke pridáme múku, v opačnom prípade prilejeme trochu vody. Cesto si necháme nakysnúť pod utierkou približne hodinu. Z pripraveného cesta si vytvarujeme knedle a necháme ešte 20 minút podkysnúť na pomúčenej doske. Uvaríme, alebo naparíme v horúcej vode približne 25 minút. Vyberieme na pomastený plech, popicháme vidličkou a potrieme olejom.
  2. Sviečková omáčka – V hrnci si zohrejeme olej, pridáme na väčšie kusy nakrájanú cibuľu, opečieme a pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu. Podlejeme vodou aby boli suroviny ponorené v tekutine, ochutíme soľou a korením a pridáme bobkový list. Varíme cca 10minút. Po uvarení vyberieme bobkový list, ponorným mixérom vymiešame zeleninu na jemný krém. Ak by sme mali hrudky, alebo by sme chceli mať omáčku jemnejšiu, môžeme prepasírovať cez sitko. Pridáme horčicu, ochutíme soľou a korením, poprípade citrónom, zjemníme smotanou a necháme prejsť varom. Takto pripravenú omáčku pokvapkáme rastlinným olejom, aby sa nám netvorila „kôrka“.
  3. Fašírka – Cibuľu a cesnak si nakrájame na jemno a vložíme do nádoby. Pridáme odkvapkanú sterilizovanú červenú fazuľu, prisypeme špaldové vločky, na jemno nasekanú zmes byliniek podľa chuti, ochutíme soľou a korením a rukami pretlačíme na cesto. Ak by sa nám zmes zdala riedka prisypeme vločky, v opačnom prípade použijeme nálev z fazule. Takto pripravenú zmes tvarujeme na fašírky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C približne 20 minút. V polovici pečenia ich otočíme, aby sme mali fašírky rovnomerne do zlata opečené. Fašírky môžeme aj vyprážať v dostatočnom množstve oleja do zlatista..