Autor Maktarinka

Mrkvové šatôčky plnené tofu tvarohom

Ak neviete čo priniesť na párty, tento recept je vhodný na ohúrenie vegánov aj nevegánov. Jednoduché mrkvové cesto a lahodná plnka z tofu tvarohu je super kombinácia. Do cesta nie je vďaka sladkosti mrkvy potrebné pridávať žiaden cukor. Chce to…

Tofu na hrášku s tarhoňou

Tarhoňa je popri ryži a zemiakoch trocha zabudnutá príloha, čo je škoda, pretože má jedinečnú štruktúru a výborne sa hodí k omáčkam, tofu a zelenine od výmyslu sveta. Vyskúšajte toto lacné a sýte jedlo z hrášku, tofu a rastlinnej smotany,…

Tofu nátierka na spôsob bryndzovej

Ak bryndzová nátierka patrila aj k vášmu detstvu a chcete si pochutiť na vegánskej verzii, potrebujete iba zopár bežných ingrediencií a 3 minúty času. Celý úspech stojí na bielom tofu ku ktorému pridávame horčicu pre kyslosť, vegánske maslo pre dosiahnutie…

Cícerový paprikáš

Paprikáš je jedlo maďarského pôvodu. Síce sa na Slovensku zvykne robiť z mäsa, no v poslednej dobe začali vznikať aj rôzne rastlinné obmeny. Najznámejšia je asi s cícerom, ale šampiňónový paprikáš je už tiež pomerne známy. Oproti gulášu je paprikáš…

Fazuľový guláš

Guláš je hustá a výdatná polievka, ktorá sa tradične dlho varí, pretože zvykne obsahovať hovädzie mäso. Naša zdravá a rastlinná verzia obsahuje bielu fazuľu, ktorá sa volá aj maslová. A keďže fazuľu pripravujeme predom, samotné varenie rastlinného gulášu je značne…

Šampiňónový stroganov

Stroganov pochádza z Ruska, z polovice 19teho storočia. Pôvodný recept obsahoval hovädzie mäso, smotanu a horčicu. Avšak šampiňóny, či sójové mäso sa bežne zamieňajú za hovädzie mäso. Niektoré recepty horčicu vynechajú a niektoré pridávajú aj nasekané, alebo nakrájané kyslé uhorky.…

Živánska s tofu

živánska, tofu, zemiaky, paradajky, uhorky, vegánske jedlo

„Žívánska“ je klasické slovenské, alebo ešte uhorské jedlo, ktoré zvykne obsahovať zemiaky a množstvo mäsa. V alobale zabalené suroviny sa pečú v rúre, alebo priamo v pahrebe. Recept od Maktarinky vo vegánskej verzii je však oveľa zdravší. Nemusíte ho, v rámci…

Tofu na šampiňónoch

vegánske jedlo, tofu na šampiňónoch, rýža

Klasické jedlo sa často dá veľmi ľahko a rýchlo upraviť na vegánske. V tomto prípade je hlavná surovina tofu a šampiňóny. Práve vďaka tofu jedlo neobsahuje žiaden cholesterol. ale obsahuje veľa bielkovín a vápnika. Podávame s ryžou, alebo pokojne aj s quinoou, či bulgurom. Porcia:…

Lečo s tofu

lečo s tofu, vegánske jedlo

Slovenská klasika vo vegánskej verzii od Maktarinky. Na rozdiel od klasickej verzie, tofu s lečom neobsahuje žiaden cholesterol. Vďaka tofu však obsahuje veľa bielkovín a vápnika. Porcia: 300 g lečo + 50 g pečivo Recept nájdete aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie…

Tofu Teriyaki

tofu teriyaki s ryžou

Recept je od Maktarinky na japonské jedlo. Samozrejme, so surovinami bežne dostupnými na Slovensku. Tradičná teriyaki omáčka pochádza z Japonska a obsahuje okrem sójovej omáčky aj mirin a saké. Mirin a saké sú dva podobné druhy japonského alkoholu na varenie, ktoré…