Autor Maktarinka

Indická ryža so zeleninou

Ryža je jednou z najuniverzálnejších surovín na prípravu jedla, či sa ju rozhodnete podávať ako prílohu alebo ako hlavné jedlo v kombinácii s inými surovinami. Trvanlivosť ryže môže byť pri vhodnom skladovaní 10 až 30 rokov. V minulosti ju dokonca…

Tofu v kurkumovej omáčke

Kurkuma je rastlina pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Jej koreň sa využíva na rôzne účely, predovšetkým na použitie v kuchyni. Obsahuje látku kurkumín, ktorá má mnoho benefitov – je protizápalová, má vysoký obsah antioxidantov a zmierňuje kardiovaskulárne ochorenia. Obsah kurkumínu v…

Hráškové tagliatelle

Hrach – či čerstvý alebo mrazený, je strukovina, ktorá ako jedna z mála rastlinných zdrojov obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Vysoký obsah vitamínov C, K, A, zinku, draslíka, železa a vitamínov skupiny B robí z hrachu surovinu, ktorú odporúčame pridať do…

Hrachová kaša

Hrachová kaša neodmysliteľne patrí k slovenskej kuchyni. Bežne sa podáva s rôznymi údeninami, opečenou cibuľkou a krajcom chleba. Naša rastlinná varianta je podávaná s údeným tofu, ktoré doladí chuť tejto kaše a zároveň je nutrične bohaté na všetky aminokyseliny, vitamíny…

Špagety bolognese

Vedeli ste o tom, že v Bologni Vám Bolognské špagety nenaservírujú? Pôvodne sa v Bologni miesto špagiet používajú tagliatelle (široké dlhé rezance) a servírujú sa s ragú – mäsom, ktoré sa varí niekoľko hodín pri nízkej teplote. Ragú sa ochucuje…

Šošovicový prívarok

Všetci si pamätáme šošovicový prívarok z detstva, kedy nám ho mamy pripravovali každá jedna inak. Je to jedno z tých jedál, ktoré Vás zahreje a zasýti v chladné dni a je hotové za krátky čas. S údeným tofu vytvorí dokonalú…

Hubové rizoto s hráškom

Rizoto je jedno z najznámejších talianskych jedál. Na rozdiel od klasického slovenského rizota je to talianske krásne krémové. Ak náhodou nemáte po ruke šampiňóny, ale iný druh húb, kľudne ich použite, v tomto rizote budú výborné napríklad aj kuriatka alebo…

Vietnamské tofu

Vietnamská kuchyňa je známa aromatickými jedlami. Aj toto tofu vám prevonia celý dom. Pôvodne sa vo Vietname označuje toto jedlo ako „Dau Sot Ca Chua“, čo v preklade znamená tofu v paradajkovej omáčke. Bežne sa tofu vypraží v oleji, no my…

Marocká šošovica

Červená šošovica je druhom šošovice, ktorá sa vopred nemusí namáčať a uvaríte ju za 15 minút. Tento druh šošovice má jemnú chuť, obsahuje dôležité minerály a vitamíny a taktiež je bohatá na vlákninu, ktorá prospieva črevnej mikroflóre. Vyskúšajte si spraviť…

Zeleninové kari

Kari korenie je zmes rôznych druhov aromatických korenín pôvodom z Indie. V tamilčine slovo „kari“ znamená omáčka alebo polievka, ktorá sa má jesť s ryžou. Kari korenie, ako ho poznáme na západe, nie je pôvodom indické. Vymysleli ho vo Veľkej…