Indická ryža so zeleninou

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Ryža

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Ryža je jednou z najuniverzálnejších surovín na prípravu jedla, či sa ju rozhodnete podávať ako prílohu alebo ako hlavné jedlo v kombinácii s inými surovinami.

Trvanlivosť ryže môže byť pri vhodnom skladovaní 10 až 30 rokov. V minulosti ju dokonca použili aj ako lepidlo na Veľký činsky múr. No aj keď je jej trvanlivosť dlhá, ak si ju pripravíte podľa nášho receptu, veríme, že bude za chvíľu zjedená, nakoľko jej kombinácia s aromatickým korením, zeleninou a tofu z nej robí výdatný obed či večeru – tento výber už necháme na Vás.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 650 g Ryža
  • 100 g Cibuľa
  • 500 g Mrkva
  • 25 g Cesnak
  • 500 g Brokolica
  • 750 g Voda/Zeleninový vývar
  • 200 g Tofu
  • 75 ml Sójová omáčka
  • 50 g Indické korenie
  • Citrónová šťava
  • Mleté korenie
  • Soľ

Technologický postup

  1. Ryžu uvaríme a dáme bokom.
  2. Na oleji si opražíme cibuľu s indickým korením a pretlačeným cesnakom.
  3. Pridáme na menšie kúsky nakrájanú brokolicu a mrkvu.
  4. Podlejeme vodou a dusíme 15 minút.
  5. Zatiaľ na panvici opražíme kúsky tofu pokvapkané sójovou omáčkou.
  6. Nakoniec spoločne zmiešame ryžu so zeleninou a tofu a dochutíme soľou a citrónovou šťavou.