Zelená jedáleň po rokoch opäť na Vegánskych hodoch!

Vegánske hody už všetkým z vás isto chýbali a my sme neboli žiadnou výnimkou. Preto sa o to viac tešíme, že sme sa ich tento rok, koncom septembra, mohli zúčastniť spolu s vami. Po dlhšej dobe sme tak potešili svoje chuťové bunky vďaka novým skvelým pokrmom, zoznámili sme sa s ďalšími nadšencami rastlinného jedla a mohli sme vám i čo-to navariť. A čo konkrétne sme si pre vás pripravili?

Chute Stredomoria

Všetci návštevníci, ktorých prilákala vôňa čerstvo pripravovaného jedla, mohli naše finálne dielo napokon i ochutnať. Koordinátorka projektu Zelená jedáleň, Lucy Trefná, vám predviedla, ako si pripraviť obed s názvom Fregula Sarda, alebo inak povedané „Sardínska tarhoňa“. Jednoduchý, zdravý a chutný pokrm, ktorý si dokáže doma pripraviť naozaj každý, pozostáva napríklad i z červenej repy či šošovice. Pevne veríme, že vám následná ochutnávka padla vhod a všetkých nové chute milo prekvapili. Veď napokon, na svoju porciu ste si museli vystáť rad a neostalo nič nazvyš, čo nás veľmi teší. A ako si vlastne chuť tohto jedla znovu pripomenúť? Recept i s celým postupom prípravy si môžete pozrieť tu.

Cooking show Zelenej jedálne

Čo ste o nás (ne)vedeli.

Okrem kuchárskej show sme vám priblížili i fungovanie Zelenej jedálne, vďaka ktorej sa môžu na slovenských vysokých školách študenti či zamestnanci stravovať už aj rastlinne. Týmto projektom a jeho podrobnejšou činnosťou vás previedla predsedníčka Slovenskej vegánskej spoločnosti, Kristína Chaparro. Prezradila vám napríklad to, na ktorých vysokých školách je projekt rozbehnutý, ale i to, aké sú doterajšie úspechy celého projektu.

Vpredu – predsedníčka Slovenskej vegánskej spoločnosti, Kristína Chaparro, vzadu – koordinátorka Zelenej jedálne, Lucy Trefná

Zoznámte sa, pýtajte sa

V neposlednom rade ste nás mohli prísť pozrieť i do nášho infostánku, kde sme vám radi zodpovedali všetky otázky. Čakali tam na vás brožúrky Zelenej jedálne plné skvelých receptov, ktoré ste si za dobrovoľný príspevok mohli zobrať pre inšpiráciu do svojej vlastnej kuchyne. Taktiež ste mohli ochutnať výborné makové či orechové rožky od spoločnosti FantastiCo, ktoré nepochybne upútali pozornosť nejedného z vás. Tieto rožky sú certifikované V-Label certifikátom.

Náš tím

Spojili sme sily

Na Vegánskych hodoch ste mohli ochutnať i ďalšie skvelé jedlá, ktoré nájdete vo vegánskych reštauráciách naprieč celým Slovenskom. Medzi ne patria napríklad Forky´s, Bao Brothers, Páni Baklažáni alebo Simply Vegan. Či už ste si vybrali chutný wrap, burger, ázijské jedlo, vegánsku kačku alebo cheesecake, veríme, že ste boli vy i vaši kamaráti a príbuzní, spokojní.  Mohli ste tiež ochutnať napríklad vegánske pivo značky Nilio či kúpiť si kvalitný sypaný čaj.

Boli ste však vítaní i pri podpore niektorej z petícií so zameraním na zvieracie práva alebo pri krste novej  kuchárskej knihy Slovegán. Svojou prítomnosťou celé podujatie napokon obohatili i moderátori Bianka a Silvester, ktorí zabezpečili uvoľnenú atmosféru.

Príprava na Vegánske hody

Veríme, že ste si Vegánske hody užili rovnako ako my, odchádzali ste do sýta najedení a našli ste si ďalšiu inšpiráciu na chutné, zdravé i lacné rastlinné jedlá, ktoré dokážu ušetriť život nejedného zvieraťa. My sa budeme tešiť na ďalšie podujatia, na ktorých sa, dúfame, opäť stretneme.

Autorka článku: Dominiká Kuklová

Autori fotiek: Lucy Trefná, Simona Kajanovičová a Vegánske hody