Koncom októbra sme pre Aktuality.sk poskytli rozhovor o projekte Zelená jedáleň, o našich úspechoch, o benefitoch vegánskej stravy a hlavne o nedávnom prieskume stravovania.
Viac sa o rozhovore dočítate na stránke www.aktuality.sk
Je rastlinná strava žiadaná?
Prieskum prebehol začiatkom roka 2022 na univerzitách a zúčastnilo sa ho 1076 vykoškolských študentov a zamestnancov. Hlavným cieľom bolo zistiť, či by sa stravníci chceli stravovať vo vysokoškolských jedálňach, ak by ponúkali rastlinnú stravu.
Zaujímavý výsledok bol nielen to, že až 1/5 opýtaných stravníkov sa považuje za reduktariánov, teda tí, ktorý cielene znižujú svoju spotrebu mäsa, ale hlavne to, že až 31% z opýtaných vie uspokojiť ponuka rastlinných jedál. Do tejto skupiny okrem reduktariánov radíme, samozrejme, aj vegetariánov a vegánov. A keď k tomu pridáme aj stravníkov s rôznymi potravinovými inteleranciami, ako alergia na vajcia, alebo kravské mlieko, tak už máme celkom veľkú skupinu stravníkov.
Celý prieskum si môžete pozrieť na našom webe.
Sú náklady na rastlinnú stravu vyššie?
Článok ďalej spomína, že rastlinná strava nemusí byť drahá a variť sa dá aj lacno. Poukazujú na to aj naše nedávne príspevky na sociálnych sieťach vo forme receptov, ktorých nákladová cena sa pohybovala okolo 0,90 EUR za porciu. Zároveň, recepty, koré nájdete v kuchárskej brožúrke Recepty na jesenné varenie a zostavili sme ich v spolupráci s distribútorom potravín Bidfood Slovakia, obsahujú aj cenovú kalkuláciu pre každý jeden recept.
Pozrite si príspevky na našich sociálnych sieťach:
Chutná, sýta aj zdravá?
Okrem finančnej nenáročnosti má rastlinná strava aj množstvo benefitov pre naše zdravie.
Vegánsky spôsob života má pozitívny vplyv aj v oblasti prevencie a liečby civilizačných chorôb, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka II. typu, rôzne druhy rakoviny či vysoký krvný tlak. U vegánov sú výskyty týchto ochorení nižšie, dodáva koordinátorka projektu.
Píše sa na ww.aktuality.sk
Najlepšia Zelená jedáleň
A v neposlednom rade sa v článku spomína aj súťaž o Najlepšiu Zelenú jedáleň.
Táto súťaž prebehla v septembri tohto roku a jej snahou bolo vyzdvihnú tie jedálne, ktorým sa darí a narastá im počet stravníkov rastlinnej stravy. O prvé miesto sa podelila TUKE a UNIZA.
Ďalšie kolo súťaže prebehne už na jar 2023.