Vybrali sme najlepšiu slovenskú Zelenú jedáleň


Pred dvoma mesiacmi sme spustili súťaž o najlepšiu Zelenú jedáleň. Boli sme veľmi zvedaví, aké sú práve tie najobľúbenejšie vegánske jedlá, ktoré najradšej kuchári varia a strávníci konzumujú.

Školy, ktoré sa zapojili, nám poslali nielen krásne fotografie svojich najobľúbenejších jedál, ale aj popis ku každému jedlu, prečo sú tieto jedlá u nich populárne.

Do našej súťaže sa zapojilo 5 vysokých škôl a musíme s radosťou povedať, že všetky jedlá na fotkách vyzerali veľmi chutne a atraktívne. Rovnako máme radosť z milých slov ohľadom rastlinných jedál, ktoré sme z týchto škôl dostali.

Vzorka zaslaných jedál.
Zľava hore: Živánska v alobale (TUKE), Strukovinové kari (TNUNI), Plnená cukina (SZU), Špaldové palacinky (UPJŠ), Cícerový paprikáš (UNIZA), Koložvárska kapusta (TUKE), Šošovicové čevapčiči (UNIZA).

Ktoré školy sa zapojili a v čom sú ich jedlá unikátne?

Týchto 5 univerzít sa zapojilo do súťaže a poslalo nám všetky podklady, za čo sme im veľmi vďační:

  • Technická univerzita v Košiciach (TUKE)
  • Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA)
  • Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ)
  • Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave (SZU)
  • Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TNUNI)

Každá jedáleň je v niečom špecifická. Na SZU varia vegánske jedlá každý deň a zameriavajú sa viac na šaláty. Na UPJŠ varia vegánsky 2x do týždňa a vedia variť aj sladké vegánske jedlá (čo je medzi jedálňami výnimočné). Na UNIZA varia vegánsky 7 – 10 krát do mesiaca a orientujú sa na strukoviny a tofu. TUKE sa pridržiavajú našich receptúr a každý deň v týždni sa dá najesť v dvoch zo 4 jedální. TNUNI naopak radšej experimentuje a prichádza s vlastnými nápadmi na vegánske jedlá.  

Vybrať z nich tú najlepšiu bolo naozaj náročné, pretože spokojní sme boli so všetkými jedlami. Týmto školám sa naozaj darí pripravovať skvelo vyzerajúce vegánske jedlá, ktoré si aj sami pochvaľujú. 

Kto sa stal absolútnym víťazom a Najlepšou Zelenou jedálňou v roku 2022?

Nakoniec sme sa rozhodli až pre 2 školy, víťazmi sa teda stávajú TUKE a UNIZA.

Obe univerzity sú aktívnymi členmi projektu, aktívne sa zapájajú sa do činnosti a komunikácie Zelenej jedálne. Pravidelne prispievajú fotografiami do facebookovej skupiny a prezentácia ich vegánskych jedál je veľmi lákavá.


V rámci projektu Zelená jedáleň vidím veľký prínos najmä v tom, že všetky tieto vegánske jedlá obohacujú a rozširujú nielen ponuku bezmäsitých jedál, ale vo veľkej miere pokrývajú aj nároky na stravu pre alergikov (alergia na BKM, laktózu či lepok). Tým uľahčujú tvorbu jedálneho lístka – či už toho denného, alebo JL pre skupiny, v ktorých sa čoraz častejšie stretávame s rôznymi potravinovými alergiami. Navyše sú tieto jedlá rozmanité, pestré a veľmi chutné!

Anna Hegedüšová, prevádzkarka cateringových služieb, Technická univerzita v KE

Aké kritériá sme zohľadňovali pri výbere jedál?

Skladba jedál – je veľmi dôležité, aby bolo jedlo chuťovo vyvážené. Keďže sa jedná o jedlá čisto rastlinné, treba dbať aj na zložky obsahujúce bielkoviny, ktoré nachádzame najmä v strukovinách, tofu, či celozrnných obilninách.
Veĺkosť a sýtosť jedál – keďže rastlinné jedlá obsahujú nižší počet kalórií, než tie konvenčné jedlá, minimálna hmotnosť porcie by mala byť 300 g.
Pestrosť jedál – vegánske jedlá môžu byť naozaj rôznorodé. Či už sa jedná o tradičnú kuchyňu alebo exotickejšie pokrmy, je mnoho spôsobov, ako ich pripraviť v úplne rastlinnej verzii.
Komunikácia so školami – oceňujeme komunikáciu so školami, u ktorých vidíme veľký záujem o napredovanie vo vegánskom varení.

 Tofu guľočky, varené zemiaky, pikantný vegán dressing – fotografia UNIZA

Tofu guľočky – príprava tohto jedla je ultrarýchla a vďaka tomu je pre nás výhodnou voľbou. Jedná sa o chutné jedlo, ktoré chutí nielen vegánom, ale aj mäsožravcom. Je veľmi obľúbené medzi našimi zákazníkmi a jedná sa o jemnú konzistenciu jedla. Vydávame cca. 180 porcií denne počas semestra, ale je obľúbené aj medzi zamestnancami a verejnosťou.

Anna Ďatková, riaditeľka stravovacieho zariadenia na UNIZA

Čo získajú výhercovia Zelenej jedálne?

Okrem mediálnej podpory na sociálnych sieťach Slovenskej vegánskej spoločnosti a Zelenej jedálne, obaja výhercovia (TUKE a UNIZA) získajú darčekový balík od spoločnosti MINIT Slovakia, ktorá nedávno predstavila svoju vegánsku líniu pečiva: hot dog, chrumkavý štangel, zeleninový croissant so sušenou mrkvou, zelerom a pórom, a 2 druhy mini muffinov: natural a s osviežujúcimi čiernymi ríbezľami.

Pečivo je certifikované vegánskou známkou V-Label a nájdete ho v obchodnej sieti Billa, Tesco a Žabka. Pre jedálne a reštaurácie je k dispozícii aj v gastro baleniach a obohatí tak raňajkovú či obedovú ponuku.

Ktoré produkty budú v balíčku? 

  • Štangel a hot dog sú druhy jemného pečiva z mierne sladkastého lístkového cesta. Jedná sa o pochúťku snackového typu, vhodnú tiež ako príloha k šalátom.
  • Vegan mini muffin natural a s čiernymi ríbezľami: Šťavnatý koláčik z jemného vanilkového piškótového cesta.
  • Vegan croissant zeleninový: Vegánska verzia obľúbeného croissanta so sušenou zeleninou, ako sú mrkva, pór a zeler v ceste, teraz vo verzii pre všetkých „MINIT Vegan“ vyznávačov. 

Ďakujeme všetkým zúčastneným vysokoškolským jedálňam a už teraz sa tešíme na budúci ročník súťaže.

Lucy Trefná, koordinátorka projektu Zelená jedáleň