DruhHlavné jedlo
SurovinaTofu
NáročnosťZačiatočník
AutorMaktarinka
Kurkuma je rastlina pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Jej koreň sa využíva na rôzne účely, predovšetkým na použitie v kuchyni. Obsahuje látku kurkumín, ktorá má mnoho benefitov – je protizápalová, má vysoký obsah antioxidantov a zmierňuje kardiovaskulárne ochorenia. Obsah kurkumínu v koreni je však nízky – iba 3% a jeho vstrebateľnosť nie je najlepšia. Pridaním čierneho korenia, ktoré obsahuje látku piperín, je vstrebateľnosť kurkumínu zvýšená o 2000%. Aj preto si môžete všimnúť, že pri receptoch, kde sa nachádza kurkuma, je zväčša vždy pridávané aj čierne korenie.
Okrem využitia kurkumy do kari si môžete pripraviť aj toto tofu v kurkumovej omáčke, ktoré Vás v chladných mesiacoch určite zahreje.
Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.
Porcia: 180 g + 180 g príloha = 360 g
Suroviny na 10 porcií
- 100 g Cibuľa
- 500 g Mrkva
- 50 g Cesnak
- 50 g Kurkuma
- 75 g Paradajkový pretlak
- 250 ml Sójová smotana
- 500 ml Voda/Zeleninový vývar
- 600 g Údené tofu
- Mleté korenie
- Soľ
Technologický postup
- Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
- Pridáme kurkumu a pretlačený cesnak a ešte chvíľu restujeme.
- Zmes zalejeme vývarom alebo vodou a varíme 15 minút.
- Pridáme pretlak rozmiešaný v sójovej smotane a všetko spolu rozmixujeme na hladkú omáčku.
- K omáčke primiešame surové údené tofu a necháme ešte 3 minúty prejsť varom.
- Podávame s ryžou.