Tofu v kurkumovej omáčke

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Tofu

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Kurkuma je rastlina pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Jej koreň sa využíva na rôzne účely, predovšetkým na použitie v kuchyni. Obsahuje látku kurkumín, ktorá má mnoho benefitov – je protizápalová, má vysoký obsah antioxidantov a zmierňuje kardiovaskulárne ochorenia. Obsah kurkumínu v koreni je však nízky – iba 3% a jeho vstrebateľnosť nie je najlepšia. Pridaním čierneho korenia, ktoré obsahuje látku piperín, je vstrebateľnosť kurkumínu zvýšená o 2000%. Aj preto si môžete všimnúť, že pri receptoch, kde sa nachádza kurkuma, je zväčša vždy pridávané aj čierne korenie.

Okrem využitia kurkumy do kari si môžete pripraviť aj toto tofu v kurkumovej omáčke, ktoré Vás v chladných mesiacoch určite zahreje.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 180 g + 180 g príloha = 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 100 g Cibuľa
  • 500 g Mrkva
  • 50 g Cesnak
  • 50 g Kurkuma
  • 75 g Paradajkový pretlak
  • 250 ml Sójová smotana
  • 500 ml Voda/Zeleninový vývar
  • 600 g Údené tofu
  • Mleté korenie
  • Soľ

Technologický postup

  1. Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
  2. Pridáme kurkumu a pretlačený cesnak a ešte chvíľu restujeme.
  3. Zmes zalejeme vývarom alebo vodou a varíme 15 minút.
  4. Pridáme pretlak rozmiešaný v sójovej smotane a všetko spolu rozmixujeme na hladkú omáčku.
  5. K omáčke primiešame surové údené tofu a necháme ešte 3 minúty prejsť varom.
  6. Podávame s ryžou.