DruhPolievka
SurovinaBiela fazuľa
NáročnosťZačiatočník
AutorZelená jedáleň
Ideálna polievka na jesenný, alebo aj zimný obed, ktorá vás zahreje vďaka zázvoru a zasýti vďaka bielej fazuli. Polievka má jemne nasladlú chuť od mrkvy, a krémovosť jej dodá rastlinná smotana.
Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.
Orientačná cena na 1 porciu je 0,41 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu)
Suroviny na 10 porcií
- 100 ml Olivový olej
- 200 g Cibuľa
- 5 g Cesnak
- 10 g Čerstvý zázvor
- 300 g Mrkva
- 200 g Biela fazuľa (sterilizovaná)
- 200 ml Rastlinná smotana na šľahanie
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- Tekvicový olej (na ozdobenie)
Technologický postup
- Cibuľu a cesnak nakrájame na väčšie kúsky, zázvor nadrobno nasekáme.
- V hrnci na polievku si rozpálime olej. Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a krátko opražíme na oleji.
- Ošúpanú mrkvu nakrájame tiež na väčšie kúsky a pridáme do hrnca. Krátko opražíme na oleji.
- Fazuľu scedíme, prepláchneme vodou, kým neprestane peniť a pridáme do hrnca. Zalejeme vodou. Varíme cca 15 minút.
- Uvarenú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, alebo v stolnom mixéri, pridáme rastlinnú smotanu, soľ a korenie a môžeme podávať.
- Polievku ozdobíme na tanieri tekvicovým olejom, tenkými pásikmi mrkvy, alebo aj zázvoru a nasekanou petržlenovou vňaťou.