Polievka mrkvovo-zázvorová krémová

polievnka mrkvovo zazvorova, kremova polievka, veganska polievka

Druh
Polievka

Surovina
Biela fazuľa

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Zelená jedáleň

Ideálna polievka na jesenný, alebo aj zimný obed, ktorá vás zahreje vďaka zázvoru a zasýti vďaka bielej fazuli. Polievka má jemne nasladlú chuť od mrkvy, a krémovosť jej dodá rastlinná smotana.

Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.

Orientačná cena na 1 porciu je 0,41 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu)

Suroviny na 10 porcií

  • 100 ml Olivový olej
  • 200 g Cibuľa
  • 5 g Cesnak
  • 10 g Čerstvý zázvor
  • 300 g Mrkva
  • 200 g Biela fazuľa (sterilizovaná)
  • 200 ml Rastlinná smotana na šľahanie
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ
  • Tekvicový olej (na ozdobenie)

Technologický postup

  1. Cibuľu a cesnak nakrájame na väčšie kúsky, zázvor nadrobno nasekáme.
  2. V hrnci na polievku si rozpálime olej. Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a krátko opražíme na oleji.
  3. Ošúpanú mrkvu nakrájame tiež na väčšie kúsky a pridáme do hrnca. Krátko opražíme na oleji.
  4. Fazuľu scedíme, prepláchneme vodou, kým neprestane peniť a pridáme do hrnca. Zalejeme vodou. Varíme cca 15 minút.
  5. Uvarenú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, alebo v stolnom mixéri, pridáme rastlinnú smotanu, soľ a korenie a môžeme podávať.
  6. Polievku ozdobíme na tanieri tekvicovým olejom, tenkými pásikmi mrkvy, alebo aj zázvoru a nasekanou petržlenovou vňaťou.