Hrachová kaša

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Hrach

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Maktarinka

Hrachová kaša neodmysliteľne patrí k slovenskej kuchyni. Bežne sa podáva s rôznymi údeninami, opečenou cibuľkou a krajcom chleba. Naša rastlinná varianta je podávaná s údeným tofu, ktoré doladí chuť tejto kaše a zároveň je nutrične bohaté na všetky aminokyseliny, vitamíny a minerály.

Tento recept je veľmi jednoduchý, a preto aj keď nie ste najlepší kuchár, túto hrachovú kašu s tofu zvládnete ľavou zadnou.

Recept zostavila Maktarinka a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe na stiahnutie Recepty z jedného hrnca.

Porcia: 300 g + 60 g tofu (už opražené) = 360 g

Suroviny na 10 porcií

  • 1,2 kg Polený hrach
  • 25 g Sušený majorán
  • 100 g Cibuľa
  • 50 g Cesnak
  • 900 g Údené tofu
  • Mleté korenie
  • Soľ

Technologický postup

  1. Hrach uvaríme domäkka a rozmixujeme dohladka.
  2. Podľa potreby doladíme konzistenciu vodou alebo vývarom. 
  3. Na panvici si opražíme nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom a majoránom, a všetko spolu pridáme ku kaši. 
  4. Kašu poriadne osolíme a pridáme čierne korenie.
  5. Podávame s opraženou cibuľou a opečenými plátkami tofu.