Staňte sa ambasádorom
Zelenej jedálne
Oslovujeme všetkých vás, študentov, ale aj neštudentov,
ktorí sa chodíte stravovať do vysokoškolských jedální zapojených do nášho projektu.
Staňte sa ambasádorom Zelenej jedálne, vyjadrite svoj názor na rastlinné jedlá a podporte tak rast ich kvality.
Kto je ambasádor?
Ambasádor je naša predĺžená ruka. Táto spolupráca je pre nás veľmi dôležitá, keďže vďaka ambasádorom máme priamu spätnú väzbu od stravníkov Zelenej jedálne. Ambasádor informuje koordinátorky Zelenej jedálne o kvalite, chuti, či vzhľade jedál. Sleduje informovanosť jedálenského personálu, či správne označenie alergénov v jedálnom lístku. Vďaka jeho spätnej väzbe vieme danú vysokoškolskú jedáleň podporiť a oceniť, ale aj ponúknuť ďalšiu nápomocnosť pri varení rastlinných jedlách.
Vyjadrite svoj názor
Staňte sa ambasádorom Zelenej jedálne a vyjadrite svoj názor na rastlinné jedlo vo vašej jedálni:
Cieľom Zelenej jedálne je, aby ste sa všetci vy, ktorí sa chcete stravovať zdravo, rastlinne, alebo chcete znižovať množstvo živočíšnych produktov, mohli najesť zdravo, chutne a ekologicky.
Čo robí ambasádor?
Stravuje sa aspoň 1 krát v týždni rastlinne vo svojej vysokoškolskej jedálni.
Fotí a hodnotí jedlo vo facebookovej skupine Ambasádori Zelenej jedálne
Jedlo hodnotí slovne (dobre dochutené, malá porcia, atď.) a bodmi (5 najviac a 1 najmenej).
1 krát za semester vyplní dotazník spokojnosti s otázkami ohľadom jedla.
Na základe hodnotení od ambasádorov bude Zelená jedáleň zostavovať rebríček hodnotení vysokoškolských jedální zapojených do projektu. Tieto informácie budú prezentované aj daným jedálňam s cieľom povzbudiť ich v práci.
Odmena pre ambasádora
Prácu ambasádorov pravidelne odmeňujeme balíčkami rastlinných výrobkov od našich partnerov.
Ako sa stať ambasádorom
My, v Zelenej jedálni, sme presvedčení, že tento krok napomôže k lepšej chuti a výživovej hodnoty rastlinných jedál,
ako aj k pestrosti ponuky rastlinných jedál vo vysokoškolských jedálňach.
Naši ambasádori
NICHOLAS DITRI
TUZVO ZV
Som veľmi rád, že môžem byť súčasťou tohto hnutia a aj keď len dokumentovaním a reportovaním jedla v našej jedálni trochu pomáhať!
Vegánom som tri roky, a snažím sa zapájať do rôznych foriem pomoci šírenia vegánskej myšlienky a zapojenie sa do Zelenej jedálne mi do toho úplne sadlo.
DÁVID KURIAK
TUZVO ZV
Chcem sa aktivizovať v rozšírovaní ponuky rastlinných jedál v univerzitnej jedálni, pretože k zelenej univerzite určite patrí aj jedáleň s možnosťou rastlinnej stravy, ktorá napomáha v boji proti klimatickej kríze.
VIKTÓRIA NOVOTŃAKOVÁ
UNIBA
Zaujímam sa o aktuálne dianie, vrátane trvalo udržateľného rozvoja. Projekt Zelená jedáleň má láka práve kvôli tomuto. Rastlinné produkty majú značný vplyv na globalizáciu a udržateľnosť ako takú.
LARA MIA HOLÉCZYOVÁ
UPJŠ
Ako milovník zvierat a životného prostredia chcem ukázať, že aj rastlinná strava môže byť vyvážená a chutná. Zelená jedáleň je ideálne miesto, kde viem túto iniciatívu začať. Rada budem súčasťou projektu, ktorý pomôže skvalitniť a spropagovať vegánske jedlá na našej univerzite.
Daniela Dravecká
UPJŠ KE
Keďže mám alergiu na mlieko,
je pre mňa obrovským plus možnosť stravovať sa v školskej jedálni na mojej VŠ. Každý týždeň sa teším na nové
zelené jedlá.
Veronika Šalgová
UNIZA
Rada by som prispela k zlepšovaniu zdravého rastlinného jedálnička na univerzitách, ktorý bude navyše
aj chutný a vhodný pre všetky skupiny ľudí.
LENKA BOBUĽSKÁ
UNIPO
Fakt, že nadmerná konzumácia mäsa má nepriaznivý dopad na naše zdravie a životné prostredie, je nevyvrátiteľný. Preto je pre mňa ako ekológa dôležité, že práve rastlinná strava mimoriadne napomáha v boji proti klimatickej kríze.
Zoznam vysokých škôl zapojených do projektu Zelená jedáleň
Ekonomická univerzita v Bratislave
Dolnozemská cesta 1, Bratislava
Bufet V2: Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Slovenská Technická Univerzita v Bratislave
Radlinského 9, Bratislava
Pracovné dni | Jedálny lístok
Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
Limbová 12, Bratislava
Pracovné dni | Jedálny lístok
Univerzita Komenského
v Bratislave:
Mlyny UK
Staré Grunty 36, Bratislava
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Vysoká škola múzických umení
v Bratislave
Svoradova 2/a, Bratislava
Pracovné dni | Jedálny lístok
Univerzita sv. Cyrila
a Metoda v Trnave
Žilinská univerzita
v Žiline
Technická univerzita vo Zvolene
Študentská 27, Zvolen
1x týždenne | Jedálny lístok
Technická univerzita v Košiciach
Jedlíková 7, Košice
Pon., Str., Pia. | Jedálny lístok
Technická univerzita v Košiciach
Němcovej 1, Košice
Pon., Str., Pia. | Jedálny lístok
Technická univerzita v Košiciach
Němcovej 32, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Technická univerzita v Košiciach
Urbánkova 2, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika
Medická 4, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika
Moyzesova 9, Košice
Ut. a Štv. | Jedálny lístok
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika
Prihlasovací formulár
O projekte
Zelená jedáleň
Podiel rastlinných jedál vo svete narastá jednak zo zdravotných, ale aj environmentálnych dôvodov. Aj keď sú študenti vysokých škôl sú u nás momentálne najväčšou skupinou spotrebiteľov rastlinného jedla, vo vyskoškolských jedálňach sa často stretávajú s nedostatočnou ponukou alebo nelákavými možnosťami.
V projekte Zelená jedáleň spolupracujeme najmä s vysokoškolskými stravovacími zariadeniami, ktorým poskytneme kuchársky workshop, poradenstvo, a zároveň aj následnú propagáciu jedálenskej ponuky rozšírenej o rastlinné jedlo.
Projekt je organizovaný Slovenskou vegánskou spoločnosťou a financovaný z grantu medzinárodnej organizácie ProVeg International, ktorej cieľom je znížiť spotrebu mäsa a živočíšnych produktov globálne o 50% do roku 2040.