Ambasádori

Staňte sa ambasádorom

Zelenej jedálne

Oslovujeme všetkých vás, študentov, ale aj neštudentov,

ktorí sa chodíte stravovať do vysokoškolských jedální zapojených do nášho projektu.

Staňte sa ambasádorom Zelenej jedálne, vyjadrite svoj názor na rastlinné jedlá a podporte tak rast ich kvality.

Kto je ambasádor?

Ambasádor je naša predĺžená ruka. Táto spolupráca je pre nás veľmi dôležitá, keďže vďaka ambasádorom máme priamu spätnú väzbu od stravníkov Zelenej jedálne. Ambasádor informuje koordinátorky Zelenej jedálne o kvalite, chuti, či vzhľade jedál. Sleduje informovanosť jedálenského personálu, či správne označenie alergénov v jedálnom lístku. Vďaka jeho spätnej väzbe vieme danú vysokoškolskú jedáleň podporiťoceniť, ale aj ponúknuť ďalšiu nápomocnosť pri varení rastlinných jedlách.

Vyjadrite svoj názor

Staňte sa ambasádorom Zelenej jedálne a vyjadrite svoj názor na rastlinné jedlo vo vašej jedálni:

Ako jedlo vyzerá?

Je porcia dostatočne veľká?

Chutí vám jedlo?

Je jedlo sýte?

Cieľom Zelenej jedálne je, aby ste sa všetci vy, ktorí sa chcete stravovať zdravo, rastlinne, alebo chcete znižovať množstvo živočíšnych produktov, mohli najesť zdravo, chutne a ekologicky.

Čo robí ambasádor?

Stravuje sa aspoň 1 krát v týždni rastlinne vo svojej vysokoškolskej jedálni.

Fotí a hodnotí jedlo vo facebookovej skupine Ambasádori Zelenej jedálne

Jedlo hodnotí slovne (dobre dochutené, malá porcia, atď.) a bodmi (5 najviac a 1 najmenej).

1 krát za semester vyplní dotazník spokojnosti s otázkami ohľadom jedla.

vegánske jedlo, šošovicový prívarok, tofu párok, beluga šošovica

Na základe hodnotení od ambasádorov bude Zelená jedáleň zostavovať rebríček hodnotení vysokoškolských jedální zapojených do projektu. Tieto informácie budú prezentované aj daným jedálňam s cieľom povzbudiť ich v práci.

Odmena pre ambasádora

Prácu ambasádorov pravidelne odmeňujeme balíčkami rastlinných výrobkov od našich partnerov.

Ako sa stať ambasádorom

Vyplňte žiadosť o zaradenie medzi ambasádorov na stránke: www.zelenajedalen.sk/ambasadori

Náš tím vašu žiadosť posúdi a v prípade schválenia vás bude kontaktovať o nasledovných krokoch, tj: pridá vás do zoznamu na stránke: www.zelenajedalen.sk/ambasadori a tiež do skupiny Ambasádori Zelenej jedálne na Facebooku.

Následne už môžete začať prispievať do Facebook skupiny a hodnotiť vegánske jedlá.

My, v Zelenej jedálni, sme presvedčení, že tento krok napomôže k lepšej chuti a výživovej hodnoty rastlinných jedál,

ako aj k pestrosti ponuky rastlinných jedál vo vysokoškolských jedálňach.

Naši ambasádori

NICHOLAS DITRI

TUZVO ZV

Som veľmi rád, že môžem byť súčasťou tohto hnutia a aj keď len dokumentovaním a reportovaním jedla v našej jedálni trochu pomáhať!

Vegánom som tri roky, a snažím sa zapájať do rôznych foriem pomoci šírenia vegánskej myšlienky a zapojenie sa do Zelenej jedálne mi do toho úplne sadlo.



DÁVID KURIAK

TUZVO ZV

Chcem sa aktivizovať v rozšírovaní ponuky rastlinných jedál v univerzitnej jedálni, pretože k zelenej univerzite určite patrí aj jedáleň s možnosťou rastlinnej stravy, ktorá napomáha v boji proti klimatickej kríze.

VIKTÓRIA NOVOTŃAKOVÁ

UNIBA

Zaujímam sa o aktuálne dianie, vrátane trvalo udržateľného rozvoja. Projekt Zelená jedáleň má láka práve kvôli tomuto. Rastlinné produkty majú značný vplyv na globalizáciu a udržateľnosť ako takú.

LARA MIA HOLÉCZYOVÁ

UPJŠ

Ako milovník zvierat a životného prostredia chcem ukázať, že aj rastlinná strava môže byť vyvážená a chutná. Zelená jedáleň je ideálne miesto, kde viem túto iniciatívu začať. Rada budem súčasťou projektu, ktorý pomôže skvalitniť a spropagovať vegánske jedlá na našej univerzite. 


Daniela Dravecká

UPJŠ KE

Keďže mám alergiu na mlieko,

je pre mňa obrovským plus možnosť stravovať sa v školskej jedálni na mojej VŠ. Každý týždeň sa teším na nové

zelené jedlá.

Veronika Šalgová

UNIZA

Rada by som prispela k zlepšovaniu zdravého rastlinného jedálnička na univerzitách, ktorý bude navyše

aj chutný a vhodný pre všetky skupiny ľudí.

LENKA BOBUĽSKÁ

UNIPO

Fakt, že nadmerná konzumácia mäsa má nepriaznivý dopad na naše zdravie a životné prostredie, je nevyvrátiteľný. Preto je pre mňa ako ekológa dôležité, že práve rastlinná strava mimoriadne napomáha v boji proti klimatickej kríze.

Zoznam vysokých škôl zapojených do projektu Zelená jedáleň

Ekonomická univerzita v Bratislave

Dolnozemská cesta 1, Bratislava

Bufet V2: Ut. a Štv. | Jedálny lístok

Slovenská Technická Univerzita v Bratislave

Radlinského 9, Bratislava

Pracovné dni | Jedálny lístok

Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave

Limbová 12, Bratislava

Pracovné dni | Jedálny lístok

Univerzita Komenského

v Bratislave:

Mlyny UK

Staré Grunty 36, Bratislava

Ut. a Štv. | Jedálny lístok


Vysoká škola múzických umení

v Bratislave

Svoradova 2/a, Bratislava

Pracovné dni | Jedálny lístok

Univerzita sv. Cyrila

a Metoda v Trnave

Námestie Jozefa Herdu 2, Trnava

Pracovné dni | Jedálny lístok


Žilinská univerzita

v Žiline

Vysokoškolákov 26, Žilina

2x týždenne | Jedálny lístok


Technická univerzita vo Zvolene

Študentská 27, Zvolen

1x týždenne | Jedálny lístok


Technická univerzita v Košiciach

Jedlíková 7, Košice

Pon., Str., Pia. | Jedálny lístok

Technická univerzita v Košiciach

Němcovej 1, Košice

Pon., Str., Pia. | Jedálny lístok

Technická univerzita v Košiciach

Němcovej 32, Košice

Ut. a Štv. | Jedálny lístok

Technická univerzita v Košiciach

Urbánkova 2, Košice

Ut. a Štv. | Jedálny lístok


Univerzita Pavla Jozefa Šafárika

Medická 4, Košice

Ut. a Štv. | Jedálny lístok


Univerzita Pavla Jozefa Šafárika

Moyzesova 9, Košice

Ut. a Štv. | Jedálny lístok


Univerzita Pavla Jozefa Šafárika

Trieda SNP 1, Košice

Ut. a Štv. | Jedálny lístok


Prihlasovací formulár

O projekte

Zelená jedáleň

Podiel rastlinných jedál vo svete narastá jednak zo zdravotných, ale aj environmentálnych dôvodov. Aj keď sú študenti vysokých škôl sú u nás momentálne najväčšou skupinou spotrebiteľov rastlinného jedla, vo vyskoškolských jedálňach sa často stretávajú s nedostatočnou ponukou alebo nelákavými možnosťami.

V projekte Zelená jedáleň spolupracujeme najmä s vysokoškolskými stravovacími zariadeniami, ktorým poskytneme kuchársky workshop, poradenstvo, a zároveň aj následnú propagáciu jedálenskej ponuky rozšírenej o rastlinné jedlo.

Projekt je organizovaný Slovenskou vegánskou spoločnosťou a financovaný z grantu medzinárodnej organizácie ProVeg International, ktorej cieľom je znížiť spotrebu mäsa a živočíšnych produktov globálne o 50% do roku 2040.