DruhHlavné jedlo
SurovinaKarfiol
NáročnosťZačiatočník
AutorZelená jedáleň
Aloo Gobi Matar predstavuje klasické indické jedlo zo zemiakov (aloo), karfiolu (gobi) a hrášku (matar). Aj keď to znie záhadne, ide o jednoduchý recept, ktorý zvládne aj začiatočník a jedlo je hotové za 30 minút.
Základ indického jedla tvorí vždy cibuľa, cesnak, čerstvý zázvor, ktoré bývajú doplnené o kurkumu a koriander, resp. zmes korenia garam masala. Následne sa dopĺňajú hlavné suroviny, ako karfiol a zemiaky,
Ak chcete zameniť vyprážaný karfiol za zdravé karfiolové jedlo, skúste tento recept.
Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.
Orientačná cena na 1 porciu je 0,72 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu).
Suroviny na 10 porcií
- 1,2 kg Basmati ryža
- 150 ml Repkový olej
- 5 g Celý sušený koriander (gulôčky)
- 100 g Cibuľa
- 20 g Cesnak
- 20 g Čerstvý zázvor
- 5 g Metá kurkuma
- 1 kg zemiaky
- 800 g Karfiol
- 200 g Mrazený hrášok
- 10 g Soľ
- 8 g Mleté čierne korenie
Technologický postup
- Nadrobno nasekáme cibuľu, cesnak a zázvor. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na cca 2 cm veľké kocky.
- V panvici si rozpálime olej, pridáme koriander a pražíme, kým nezačnú semienka praskať a „skákať“.
- Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a premiešame. Pražíme cca 2 minúty, kým cibuľa nezačne hnednúť.
- Karfiol rozlámeme na cca 2cm veľké kvietky a pridáme do panvice spolu so zemiakmi. Pridáme kurkumu, garam masala a soľ a podlejeme vodou.
- Prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Podľa potreby dosolíme a môžeme podávať s basmati ryžou.
- Aloo gobi môžeme podávať s osve miskou ryže, v miske „pol na pol“ alebo na tanieri spravíme hniezdo z ryže a do stredu naložíme Aloo gobi. Ozdobíme nasekaným čerstvým koriandrom.