Strukoviny sú jedlom budúcnosti

Strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín, dôležité vitamíny a minerály, a preto sa radia medzi najdôležitejšie potraviny zdravej vegánskej stravy. Nemusíme však zostávať iba pri fazuli. Množstvo strukovín je také veľké, že až! Klasická slovenská kuchyňa je tak trochu obmedzená na pár strukovinových jedál. A práve vegánska strava nám môže rozšíriť obzory, ako hovorí aj koordinátorka Zelenej jedálne Lucy Trefná:

„Až po prechode na vegánsku stravu som spoznala adzuki a mungo fazuľu, cícer, čiernu a červenú šošovicu, čiernookú fazuľu, bango fazuľu, maslovú fazuľu.“

hovorí koordinátorka Zelenej jedálne, Lucy Trefná

A preto sme počas leta natočili 10 videoreceptov, kde hrajú hlavnú rolu práve strukoviny.

Ako sme natáčali?

Na videoreceptoch sme pracovali ešte v lete a teda pri ich tvorbe sme sa doslovne zapotili, pretože natáčanie sa uskutočnilo počas najväčších letných horúčav, avšak v krásnom priestore Gastroštúdia Bidfood. To znamená, že počas varenia a natáčania sme vo vnútri mali „príjemných“ 32°C. Napriek tomu, vďaka zručnému šéfkuchárovi Jánovi Dudovi, ktorého možno poznáte z Dámskeho klubu a šikovnému kameramanovi Tomášovi Orosimu, stojí výsledok za to. Posúďte sami.

Natáčanie strukovinových receptov

Šošovicová majonéza a iné „srandy“

Celkovo sme počas dvoch horúcich letných dní (ako dobre sa to píše teraz, keď je december a vonku 3°C) natočili spolu 10 strukovinových receptov. Niektoré boli tradičné, ako napr. Šošovicový prívarok, ktorý však bol netradične z čiernej šošovice. Iné boli zase známejšie, ako napr. Zeleninový vývar s cícerovými pepitkami. Ešte väčšie prekvapenie bol Vyprážaný karfiol so šošovicovou majonézou. Tú že nepoznáte?!?! Tak si určite pozrite video. Je to naozaj jednoduchý recept. Kľúčová je však pri tom poriadne vychladená, vopred uvarená, červená šošovica. Je to určite zdravšia alternatíva oproti „klasickej“ (hoci aj vegánskej) majonéze.

Majonéza z červenej šošovice v zemiakovom šaláte

Pre našu novú koordinátorku Lucy, to bol prvý zážitok takéhoto druhu. „So šéfkuchárom Jánom Dudom bola veľká zábava. Je to vidno napr. vo videorecepte Šošovicový prívarok, kde dáva vtipné tipy na varenie čiernej šošovice. Určite si ho pozrite!

Takýto netradičný šošovicový prívarok ste už chutnali?

Strukoviny v polievkach

Úplne prvé video, ktoré sme natočili, bolo o polievke – Zeleninový vývar s cícerovými pepitkami. Pepitky majú tvar podobný ako tarhoňa, no sú z cícerovej múky. Takže sú nielen vegánske, ale aj bezlepkové. Pri varení si treba dať pozor, aby sme ich varili v dostatočnom množstve vody, keďže obsahujú veľa škrobu a pri malom množstve vody sa neuvaria dobre.

„Pepitky varte vo veľkom množstve vody, ako klasické cestoviny. Určite nie ako ryžu v pomere 1:2“

Tip od koordinátorky Lucy na varenie pepitiek

Z vlastnej skúsenosti vieme, že ich v žiadnom prípade nevarte ako ryžu, alebo tarhoňu (teda v pomere 1:2). Fakt! No a ešte ich dôkladne po uvarení prepláchnite. Vodu, ktorú zlejete pri varení pepitiek môžete spokojne použiť pri varení Cícerového krému. Obsahuje ešte veľa výživných látok, ktoré by bolo škoda vyliať len tak do umývadla. A dodržíte pritom aj Zero Waste.

Drobná vegánska a bezlepková cestovina – pepitky

Vo videorecepte k tejto polievke používame sušený cesnak, pretože z neho nebude páliť záha a ani smrdieť z úst, ako tvrdí šéfkuchár Duda. Ešte dopĺňa, že potrebujeme použíť kokosové mlieko s dostatočným množstvom kokosu – v zozname surovín na obale zistíme, či obsahuje aspoň 60% kokosu.

„Nezabúdajte, že pri varení je dobré kokosové mlieko, ktoré má minimálne 60% kokosu, aby sa Vám nestalo, že použijete kokosový nápoj a potom sa budete diviť, že polievka je stále riedka.“

Upozornenie od šéfkuchára Jána Dudu

Koľko je spôsobov prípravy falafelu?

Ako sme počas natáčania zistili, na prípravu Falafelu máme viac spôsobov.

  1. suchý cícer
  2. hotová suchá zmes
  3. hotový chladený falafel

Na začiatok je dôležité použiť suchý cícer, ktorý si necháme cez noc namočený vo vode. Nasledovný deň ho rozmixujeme, pridáme korenie, bylinky a soľ, tvarujeme do guľôčok, alebo placiek a vyprážame. Doma sme to odskúšali a je to aj „kids friendly“ recept. Avšak môžeme použiť aj hotovú suchú zmes, alebo aj hotové chladené falafely.

„Pri príprave falafelu z hotovej zmesi vznikol menší problém, keď zmes zostala riedka ako voda a nezhustla. Narýchlo sme našli riešenie v hotovom chladenom falafeli.“

Koordinátorka Lucy spomína na vtipnú príhodu pri príprave falafelu
Cícerový falafel v pita chlebe

Nateraz sú to všetky videorecepty. No v blízkej dobe vám prinesieme ešte ďalších 5 strukovinových receptov. Máte sa na čo tešiť! Lebo my už vieme, že všetky sú veľmi chutné a aj jednoduché na prípravu. Na to obzvlášť dbáme, pri príprave receptov pre Zelené jedálne.

Všetky videorecepty nájdete v sekcii Recepty, ako aj na YouTube kanále Zelenej jedálne.