Vyprážaný karfiol so zemiakovým šalátom a šošovicovou majonézou

Vyprážaný karfiol so zemiakovo-majonézovým šalátom.

A kde je tá STRUKOVINA?
Tá sa schováva práve v šaláte vo forme majonézy z červenej šošovice a rozhodne stojí za to ju opäť spomenúť! Navyše šéfkuchár Ján Duda vám to tentokrát názorne ukáže, takže niet šance, aby to nevyšlo.

Stačí uvariť šošovicu, zliať z nej vodu a nechať dobre vychladnúť. A potom už len:
– dať ju do vhodnej nádoby
– počas mixovania postupne prilievať olej
– dochutiť octom, alebo citrónovou šťavou, soľou a korením.

Pozor si však musíme dať pri výbere vhodného oleja. Je dôležité použiť olej bez vône a bez príchute.

Recept zostavil šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o.

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Červená šošovica

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Bidfood Slovakia

Suroviny na 10 porcií

Vyprážaný karfiol

  • 1500 g Nowaco karfiol predsmažený
  • 2 l Rastlinný olej na fritovanie

Zemiakový šalát

  • 2200 g Zemiaky
  • 400 g Majonéza z červenej šošovice
  • 100 g Červená cibuľa

Majonéza z červenej šošovice

  • 300 g Červená šošovica
  • 0,2 l Rastlinný olej
  • 0,02 l Jablčný ocot
  • 50 g Horčica plnotučná
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Cukor podľa chuti

Technologický postup

  1. Zemiaky v šupke si uvaríme deň vopred, očistíme a necháme odpočinúť v chladničke.
  2. Červenú šošovicu si uvaríme, scedíme a necháme vychladnúť.
  3. Do stolného mixéru vložíme šošovicu, prilejeme olej a vymiešame na hustú majonézu. Alebo vo vyššej nádobe vymiešame s ponorným tyčovým mixérom.
  4. Ochutíme soľou, korením, jablčným octom a horčicou a dobre premiešame.
  5. Zemiaky si nakrájame na hrubšie plátky a dáme do misky. Pridáme na jemno nakrájanú červenú cibuľku a opatrne zamiešame pripravenú majonézu. Dekorujeme plátkami reďkovky a lístkami rukoly.
  6. Vo vhodnom hrnci si zohrejeme olej na 180°C, vložíme mrazený Nowaco pred smažený karfiol a teplotu mierne stiahneme. Vyprážame do zlatista.