Zeleninové fašírky, alebo placky sú univerzálne použiteľné jedlo.
Recept na hrachové placky sme zostavili v spolupráci s Bidfood Slovakia, s.r.o.
Placky môžete pridať k šalátu a zvýšiť tak výživovú hodnotu celého jedla, ale aj zasýtenie po konzumácii. Ale viete nimi nahradiť aj akékoľvek živočíšne mäso k rastlinným prívarkom. Skúste ich pridať k tekvicovémo, či zemiakovému prívarku, alebo aj k chrenovej, či kôprovej omáčke.
DruhHlavné jedlo
SurovinaHrach
NáročnosťStredne pokročilý
AutorBidfood Slovakia
Suroviny na 10 porcií
Hrachové placky
- 1200 g Hrach žltý polený
- 300 g Špaldové vločky
- 80g Brokolica
- 50 g Cibuľa
- 10 g Cesnak
- 1 g Rozmarín
- 3 g Čierny sezam
- 0,05 l Rastlinný olej
- Soľ
- Mleté farebné korenie
Zeleninový šalát
- 500 g Mix listových šalátov
- 100 g Reďkovka
- 100 g Jarná cibuľka
- 100 g Cherry paradajky
- 30 g Stonkový zeler
- 10 g Červená paprika
- 0,2 l Ochutený olivový olej podľa chuti
Technologický postup
- Deň vopred namočený žltý hrach uvaríme do mäkka a dôkladne zlejeme z vody.
- Takto „vysušený“ hrach dáme do vhodnej nádoby, vsypeme ovsené vločky, ochutíme na jemno nasekanou cibuľkou a cesnakom, osolíme, okoreníme. Pridáme nadrobno nasekanú brokolicu a rozmarín. Rukou spolu popučíme na masu a mokrými rukami tvoríme placky, valčeky, guličky.
- Hrachové placky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C približne 20 minút. V polovici pečenia placky otočíme, aby boli rovnomerne prepečené.
- Zeleninu na šalát dôkladne umyjeme a osušíme.
- Šalát natrháme do vhodnej nádoby a pridáme na rôzne tvary nakrájanú zeleninu. Ochutíme olivovým olejom s príchuťou a dôkladne premiešame, aby nám olej ochutil všetku zeleninu.
- Servírujeme na pasta tanieri a dekorujeme malinami, alebo iným bobuľovým ovocím.