Hrachové placky so zeleninovým šalátom

Zeleninové fašírky, alebo plackyuniverzálne použiteľné jedlo.

Recept na hrachové placky sme zostavili v spolupráci s Bidfood Slovakia, s.r.o.

Placky môžete pridať k šalátu a zvýšiť tak výživovú hodnotu celého jedla, ale aj zasýtenie po konzumácii. Ale viete nimi nahradiť aj akékoľvek živočíšne mäso k rastlinným prívarkom. Skúste ich pridať k tekvicovémo, či zemiakovému prívarku, alebo aj k chrenovej, či kôprovej omáčke.

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Hrach

Náročnosť
Stredne pokročilý

Autor
Bidfood Slovakia

Suroviny na 10 porcií

Hrachové placky

  • 1200 g Hrach žltý polený
  • 300 g Špaldové vločky
  • 80g Brokolica
  • 50 g Cibuľa
  • 10 g Cesnak
  • 1 g Rozmarín
  • 3 g Čierny sezam
  • 0,05 l Rastlinný olej
  • Soľ
  • Mleté farebné korenie

Zeleninový šalát

  • 500 g Mix listových šalátov
  • 100 g Reďkovka
  • 100 g Jarná cibuľka
  • 100 g Cherry paradajky
  • 30 g Stonkový zeler
  • 10 g Červená paprika
  • 0,2 l Ochutený olivový olej podľa chuti

Technologický postup

  1. Deň vopred namočený žltý hrach uvaríme do mäkka a dôkladne zlejeme z vody.
  2. Takto „vysušený“ hrach dáme do vhodnej nádoby, vsypeme ovsené vločky, ochutíme na jemno nasekanou cibuľkou a cesnakom, osolíme, okoreníme. Pridáme nadrobno nasekanú brokolicu a rozmarín. Rukou spolu popučíme na masu a mokrými rukami tvoríme placky, valčeky, guličky.
  3. Hrachové placky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C približne 20 minút. V polovici pečenia placky otočíme, aby boli rovnomerne prepečené.
  4. Zeleninu na šalát dôkladne umyjeme a osušíme.
  5. Šalát natrháme do vhodnej nádoby a pridáme na rôzne tvary nakrájanú zeleninu. Ochutíme olivovým olejom s príchuťou a dôkladne premiešame, aby nám olej ochutil všetku zeleninu.
  6. Servírujeme na pasta tanieri a dekorujeme malinami, alebo iným bobuľovým ovocím.