Hrachová kaša s grilovanými filetmi z hokkaido tekvice a domácim pestom

Tento recept kombinuje tradičnú slovenskú hrachovú kašu so sezónnymi plátkami grilovanej hokkaido tekvice v jemne pikantnej marináde zo sójovej omáčky a osviežujúcim domácim pestom. Skvele zasýti a navyše ponúka množstvo rastlinných bielkovín a výživných látok z lokálnych surovín.


Ingrediencie (4 porcie)

Na hrachovú kašu:

  • 200 g sušeného hrachu
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1 PL repkového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • voda na varenie

Na grilované filety z hokkaido tekvice:

  • 1 menšia hokkaido tekvica
  • 4 PL sójovej omáčky
  • 2 PL repkového oleja
  • 1 ČL mletej údenej papriky
  • štipka čierneho korenia

Na domáce pesto:

  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 50 ml repkového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Príprava hrachovej kaše:
    • Hrach prepláchnite a nechajte ho aspoň 2 hodiny namočený vo vode.
    • V hrnci rozohrejte olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a jemne orestujte do zlatista.
    • Pridajte hrach, bobkový list a zalejte vodou, aby bol hrach ponorený. Priveďte k varu a na miernom ohni varte kým hrach zmäkne.
    • Po uvarení odstráňte bobkový list, hrach rozmixujte dohladka a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
  2. Príprava marinády a grilovanie hokkaido tekvice:
    • Tekvicu očistite, odstráňte semienka a nakrájajte ju na tenké plátky (asi 1 cm hrubé).
    • V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, olej, mletú údenú papriku a čierne korenie. Plátky tekvice jemne potrite touto marinádou.
    • Rozohrejte grilovaciu panvicu alebo gril a plátky tekvice grilujte z každej strany, kým nie sú mäkké a mierne opečené.
  3. Príprava domáceho pesta:
    • V mixéri alebo kuchynskom robote mixujte petržlenovú vňať, slnečnicové semienka, cesnak a olej, kým vznikne jemná pasta. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
  4. Servírovanie:
    • Na tanier vlejte hrachovú kašu, prelejte domácim pestom, a pridajte plátky grilovanej hokkaido tekvice.