DruhHlavné jedlo
SurovinaCestoviny
NáročnosťStredne pokročilý
AutorZelená jedáleň
Fregula je sardínska cestovina v tvare guľôčok, ktoré sú predpražené a varia sa v dostatočnom množstve vody, ako bežné cestoviny. Je dostupná v troch veľkostiach, od malých guľôčok až po veľkosť hrachu.
Fregula Sarda je typické sardínske jedlo, ktoré sa podáva s morskými plodmi. Koordinátorka projektu Zelená jedáleň – Lucy Trefná – zostavila vegánsku verziu z tarhone a sezónnej varenej červenej repy. Dostatok bielkovín je zabepečný vďaka šošovici.
Jedlo je sýte a lacné – orientačná cena za jednu porciu je 0,35 EUR bez DPH (09/2022).
Suroviny na 10 porcií
- 1 100 g Červená repa
- 450 g Šošovica
- 630 ml Voda na varenie šošovice
- 1 200 g Tarhoňa
- 230 ml Rastlinný olej na praženie tarhone
- 1 600 ml Voda na varenie tarhone
- 30 g Soľ
- 10 g Rasca
- 90 ml Olej na praženie cvikle
- 370 g Cibuľa
- 15 g Soľ
- 20 g Čerstvý rozmarín
- 5 g Mleté čierne korenie
- 20 g Cesnak
Technologický postup
- Červenú repu umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou, aby bola celá ponorená. Varíme podľa veľkosti cca 15 – 30 minút. Či je hotová zistíme tak, že do nej zapichneme vidličku. Ak vidlička repu prepichne ľahko, je hotová. Ak ide ťažko, povaríme ešte zo 5 minút. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na cca 2 cm veľké kúsky.
- Šošovicu dáme variť do 630 ml vody. Varíme cca 25 minút, pokiaľ sa celá voda nevpije a šošovice nebude mäkká. (Vodu nesolíme.)
- Kým sa varí šošovica, pripravíme tarhoňu. V hrnci rozohrejeme 90 ml oleja a pridáme tarhoňu, ktorú za občasného miešania pražíme cca 4 – 5 minút, pokiaľ nie je väčšina guľôčok hnedých. Tarhoňu následne varíme 8 minút v 1 600 ml slanej vode. Voda sa tiež celá vpije, ako pri šošovici a nie je potrebnú ju zlievať.
- V dostatočne veľkej panvici rozpálime olej, pridáme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu, nadrobno nasekaný cesnak, rascu a uvarenú červenú repu nakrájanú na kocky. Pražíme asi 7 minút. Červená repa by mala mať na sebe od praženia tenkú kôrku.
- Do panvice s červenou repou pridáme uvarenú tarhnoňu, šošovicu, nasekaný rozmarín, soľ a mleté čierne korenie a jemne premiešame. Pridáme podľa potreby olivový olej, aby Fregula nebola suchá. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.