Červené kari s basmati ryžou. Ako strukovinu sme použili údené tofu. Príprava tohto jedla je veľmi jednoduchá a rýchla, keďže zelenina sa len krátko orestuje a všetky potrebné koreniny sú už namiešané v červenej kari paste.
Pozor na zloženie červenej kari pasty (Red Curry Paste) – na trhu sú rôzne značky a často obsahujú krevety. (Kari pasta môže byť aj zelená/green a žltá/yellow.)
Recept zostavil šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o.
DruhHlavné jedlo
SurovinaTofu
NáročnosťZačiatočník
AutorEkonomická univerzita
Suroviny na 10 porcií
Zeleninové kari
- 0,05 l Rastlinný olej
- 50 g Červená kari pasta
- 0,5 l Kokosové mlieko (aspoň 60% podiel kokosového extraktu)
- 100 g Červená cibuľa
- 200 g Cuketa
- 150 g Baklažán
- 200 g Farebná paprika
- 200 g Karfiol
- 500 g Hliva ustricová
- 200 g Šampiňóny
- 1000 g Údené tofu
- Soľ
- Mleté farebné korenie
- Thajská bazalka, mäta
Basmati ryža
- 1000 g Basmati ryža
- Voda
- Soľ
- Chilli vlákna
Technologický postup
- Ryžu vysypeme do plechu, osolíme, premiešame a podlejeme vodou približne centimeter nad povrch ryže. Prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 170°C približne 25 minút.
- Umytú a osušenú zeleninu si nakrájame na väčšie kocky, cibuľu na štvrtky.
- Na panvici si zohrejeme olej a opečieme na plátky nakrájané údené tofu do zlatista. Vyberieme na teplé miesto.
- Pridáme ½ kari pasty a opečieme pokiaľ nám pasta nezmäkne. Pridáme cibuľu a cuketu, premiešame a pridáme zvyšnú zeleninu. Opekáme mierne do hneda, aby sa nám premiešali všetky chute. Podlejeme kokosovým mliekom a necháme zredukovať do požadovanej hustoty omáčky, ochutíme soľou a korením a servírujeme.
- Pri servírovaní tofu vkusne uložíme na zeleninové kari, zvlášť v miske servírujeme ryžu, ktorú dekorujeme chilli vláknami.