Červené kari s basmati ryžou

Červené kari s basmati ryžou. Ako strukovinu sme použili údené tofu. Príprava tohto jedla je veľmi jednoduchá a rýchla, keďže zelenina sa len krátko orestuje a všetky potrebné koreniny sú už namiešané v červenej kari paste.

Pozor na zloženie červenej kari pasty (Red Curry Paste) – na trhu sú rôzne značky a často obsahujú krevety. (Kari pasta môže byť aj zelená/green a žltá/yellow.)

Recept zostavil šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o.

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Tofu

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Ekonomická univerzita

Suroviny na 10 porcií

Zeleninové kari

  • 0,05 l Rastlinný olej
  • 50 g Červená kari pasta
  • 0,5 l Kokosové mlieko (aspoň 60% podiel kokosového extraktu)
  • 100 g Červená cibuľa
  • 200 g Cuketa
  • 150 g Baklažán
  • 200 g Farebná paprika
  • 200 g Karfiol
  • 500 g Hliva ustricová
  • 200 g Šampiňóny
  • 1000 g Údené tofu
  • Soľ
  • Mleté farebné korenie
  • Thajská bazalka, mäta

Basmati ryža

  • 1000 g Basmati ryža
  • Voda
  • Soľ
  • Chilli vlákna

Technologický postup

  1. Ryžu vysypeme do plechu, osolíme, premiešame a podlejeme vodou približne centimeter nad povrch ryže. Prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 170°C približne 25 minút.
  2. Umytú a osušenú zeleninu si nakrájame na väčšie kocky, cibuľu na štvrtky.
  3. Na panvici si zohrejeme olej a opečieme na plátky nakrájané údené tofu do zlatista. Vyberieme na teplé miesto.
  4. Pridáme ½ kari pasty a opečieme pokiaľ nám pasta nezmäkne. Pridáme cibuľu a cuketu, premiešame a pridáme zvyšnú zeleninu. Opekáme mierne do hneda, aby sa nám premiešali všetky chute. Podlejeme kokosovým mliekom a necháme zredukovať do požadovanej hustoty omáčky, ochutíme soľou a korením a servírujeme.
  5. Pri servírovaní tofu vkusne uložíme na zeleninové kari, zvlášť v miske servírujeme ryžu, ktorú dekorujeme chilli vláknami.