Zelená jedáleň ochutnávala vegánske jedlá na Malte

Koordinátorka Zelenej jedálne spoznávala krásy ostrovnej Malty a ochutnávala maltézske rastlinné jedlá ako Ftira Maltija, pastizzi, kunserva, ale aj indické a thajské jedlá. Čo to boli za jedlá a ako chutili sa dozviete v článku.

Kvalita rastlinných jedál v Zelených jedálňach

Prečo sme tento rok nerozširovali projekt Zelená jedáleň na ďalšie slovenské vysoké školy? Potrebovali sme vedieť, ako varia školy už zapojené do projektu a či potrebujú našu pomoc. Ako sme to zistili a kto nám pritom pomáhal sa dozviete v článku.

Chcú vysokoškolskí študenti rastlinnú stravu?

V celosvetovom meradle pribúdajú študenti, ktorí uprednostňujú rastlinnú stravu. Ako sú na tom slovenskí študenti a študentky? Chcú viac rastlinného jedla aj vo svojich vysokoškolských jedálňach? Alebo sa naša populácia vydáva iným smerom a globálna klimatická kríza im zatiaľ nič nehovorí?

chilli sin carne so sójovým mäsom a ryžou

Ako urobiť zo sójového mäsa gurmánsky zážitok

Nechutná špongia? Alebo gurmánsky zážitok? Samotné sójové mäso je bez chuti, takže nasiakne akúkoľvek marinádu. Je lacné, trvanlivé, bez cholesterolu a bez nasýtených tukov. Ľahko ním nahradíte živočíšne mäso v tradičných receptoch. Ako ho ale pripraviť, aby z neho nebola len nechutná špongia?

S tofu k zdraviu a dlhovekosti

Niektorí ho volajú sójový syr, alebo tofu syr. Obsahuje 2 až 3 krát viac vápnika, ako kravské mlieko a 2 až 3 krát viac železa, ako mäso. Čo je tofu, ako sa vyrába a aké su výhody jeho konzumácie? Ako si tofu pripraviť, aby bolo naozaj chutné? Na sladko, alebo na slano?

O šošovicovej majonéze a vyprážanom karfiole

Pripravte si zdravšiu majonézu z červenej šošovice. Zemiakový šalát so šošovicovou majonézou sa hodí nie len k vyprážanému karfiolu, ale aj na vianočnú večeru k zelerovej, alebo tofu "rybe". V článku sa dozviete, ako si majonézu pripravíte, ale aj prečo je šošovica jedna z najvýživnejších strukovín.

Strukoviny sú jedlom budúcnosti

V lete sme natočili 10 strukovinových videoreceptov vhodných do jedálne, ale aj na doma. Pretože strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín a sú základom vyváženej rastlinnej stravy. V Zelenej jedálni pomáhame vysokoškolským jedálňam zaraďovať raslinné jedlá do svojich jedálnych lístkov.