Zelená jedáleň má za sebou prelomový rok, aj napriek pandémii

Na Slovensku sú najväčšími fanúšikmi rastlinnej stravy mladí ľudia, no mnohí z nich, obzvlášť študenti, sa často nemajú kde najesť rastlinne a zdravo. Aj preto sme v roku 2019 prišli s projektom Zelená jedáleň, ktorého hlavným cieľom je prinášať pestrú, zdravú a sýtu vegánsku stravu do vysokoškolských jedální po celom Slovensku.

„Ak chceš zmeniť svet, musíš najskôr začať od seba.” (rozhovor)

Súčasná situácia praje len málokomu. Väčšina univerzít musela svoje jedálne a výdajné miesta zavrieť. Niektoré však ostali otvorené a ponúkajú aspoň možnosť vziať si jedlo so sebou. Medzi jednu z nich sa radí aj jedáleň Paneurópskej vysokej školy, ktorú prevádzkuje Juraj Töžer.

Prešovská univerzita sa zapojila do projektu Zelená jedáleň

Od nového akademického roka sa súčasťou denného menu jedálne Prešovskej univerzity (PU) v Prešove stali rastlinné jedlá. Cieľom iniciatívy, ktorá je výsledkom spolupráce PU a Slovenskej vegánskej spoločnosti, je zaradiť do denného jedálnička aspoň jedno rastlinné jedlo.

Aj na UPJŠ sa budú študenti a zamestnanci stravovať zdravšie

Od začiatku zimného semestra 2020/2021 sa univerzita zapája do projektu Slovenskej vegánskej spoločnosti Zelená jedáleň. Projekt je súčasťou medzinárodného hnutia Meatless Monday, ktorého myšlienkou je povzbudenie ľudí, aby si aspoň raz do týždňa, napríklad v pondelok, namiesto konzumácie mäsa a iných živočíšnych produktov zvolili zdravú rastlinnú alternatívnu.