Šošovicový prívarok s rastlinným párkom

Netradično-tradičný videorecept na ŠOŠOVICOVÝ prívarok s TOFU párkom.

Hoci si šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o. rád zavtipkuje, že : „Čierna šošovica sa varí asi tak 3,5h a týždeň predtým ju treba namočiť, namáčať ju netreba vôbec a varí sa len 8 -10 minút.

Zopár tipov na netradičný šošovicový prívarok:

  • Základom každého dobrého jedla je cibuľa
  • Tajomstvom je karamel: po orestovaní cibule pridáme cukor
  • Ocot ide hneď do cibule – stratí sa agresivita, ale zostane kyslá chuť
  • Soľ sa dáva až na konci – inak cibuľa zostane tvrdá a nerozpadne sa (čo je teraz žiaduce)
  • Ak sa ocot varí so zemiakmi, tak sa nerozvaria a zostanú „al dente“

Recept zostavil šéfkuchár Ján Duda z Bidfood Slovakia, s.r.o.

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Čierna šošovica Beluga

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Bidfood Slovakia

Suroviny na 10 porcií

Šošovicový prívarok

  • 0,05l Rastlinný olej
  • 100 g Žltá cibuľa
  • 20 g Cesnak
  • 600 g Čierna šošovica Beluga
  • 400 g Zemiaky
  • 20 g Rukola
  • 0,1 l Ocot
  • 0,2 l Rastlinná smotana na šľahanie 31%
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Jemné tofu párky

  • 0,1 l Rastlinný olej
  • 500 g Jemné tofu párky

Technologický postup

  1. V hrnci si zohrejeme olej, pridáme na jemno nasekanú cibuľu, opečieme do sklovita.
  2. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a cesnak a spolu dobre premiešame.
  3. Osolíme, mierne okoreníme, podlejeme ½ smotany a vodou a necháme uvariť na skus.
  4. Pridáme čiernu šošovicu a spolu povaríme.
  5. Panvicu si zohrejeme, vlejeme ocot a necháme prejsť varom. Odstavíme a necháme vychladnúť. Takto prevareným octom zabezpečíme, že omáčka nebude mať hrudky (smotana sa nezgrcne).
  6. Keď máme zemiaky uvarené ochutíme octom, soľou a korením a dolejeme zvyšnú smotanu podľa potreby.
  7. Na grilovacej panvici si zohrejeme olej a jemné párky opečieme z každej strany a môžeme podávať. Na tanieri dekorujeme lístkami rukoly.