DruhHlavné jedlo
SurovinaCvikla
NáročnosťZačiatočník
AutorZelená jedáleň
Mimoriadne jednoduché jedlo na prípravu. Stačí len ošúpať zeleninu a upiecť.
No dobre, treba to ešte ochutiť.
Keďže ide o pečené jedlo a nie mixované, alebo varené vo vode, chuť zostane v každej zelenine. A potom, pri jední, cítite lahodnú chuť mrkvy, červenej repy, tekvice, zemiaku a aj údenú chuť tofu. Dressing z rastlinnej smotany nakoniec vybalansuje všetky chute.
Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.
Orientačná cena na 1 porciu je 0,79 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu)
Suroviny na 10 porcií
- 500 g Červená repa
- 800 g Zemiaky
- 500 g Mrkva
- 200 g Petržlen
- 300 g Maslová alebo Hokkaido tekvica
- 150 g Červená cibuľa
- 50 g Cesnak
- 1 g Sušený rozmarín
- 100 ml Olivový olej
- 300 g Údené tofu
- 100 ml Rastlinná smotana na šľahanie
- 10 g Sezamová soľ s riasou nori
- 5 g Mleté čierne korenie
Technologický postup
- Ošúpeme červenú repu, zemiaky, mrkvu, petržlen a tekvicu a pokrájame na cca 2 cm veľké kocky. (Pozor! Každé necháme osve. Zmiešame spolu AŽ PO upečení)
- Každú vyššie spomenutú surovinu zmiešame v osve miske s olejom, soľou, korením, najemno nasekaným (alebo rozpučeným) cesnakom a čerstvým alebo sušeným rozmarínom.
- Každú misku vysypeme, podľa množstva, ktoré pripravujeme, buď na osve plech, alebo na jeden spoločný plech. Dávame však pozor, aby sa nám suroviny nezmiešali a nezostalo všetko červené od repy. Dáme piecť na 200 °C cca 15 – 20 minút.
- Po upečení môžeme všetko jemne spolu zmiešať tak, aby sa nám upečené suroviny nerozpadli. Pridáme ešte údené tofu na krájané na cca 2 cm veľké kocky. Toto tofu môžeme predtým krátko opražiť na oleji, alebo pridať len chladené. Pri zmiešaní s horúcou pečenou zeleninou sa zohreje.
- Podľa potreby dosolíme sezamovou soľou a môžeme podávať.
- Pečenú misku môžeme na tanieri zaliať dresingom z rastlinnej smotany, byliniek a soli.