Pasta alla Napolitana

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Cestoviny

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Marián Bahleda

Omáčka Napolitana je obzvlášť vhodná na čerstvé cestoviny, ale aj na sušené. Ideálny tvar majú v tomto prípade tagliatelle.

Podiel bielkovín v jedle doplníme napríklad grilovaným, alebo opraženým tofu a za pol hodinku máme plnohodnotný, výdatný obed.

Takto pripravené cestoviny chutia rovnako dobre čerstvé, ale aj vychladené neskôr, keď na ne príde chuť.

Recept zostavil Marián Bahleda.

Porcia: 260 g = 200 g cestoviny + 60 g tofu

Suroviny na 10 porcií

  • 670 g Cestoviny (napr. Tagliatelle)
  • 3,5 Pl Olivový olej
  • 3 ks Červená cibuľa
  • 1350 g Čerstvé paradajky
  • 3 hrste Čerstvá bazalka
  • 3 čl Mleté čierne korenie
  • 3 ks Malé chilli papričky
  • 7 ks Čerstvý cesnak
  • 3,5 Pl Cukor
  • 3 čl Soľ
  • 1 čl Sušená petržlenová vňať
  • 600 g Biele tofu

Technologický postup

  1. V dostatočne veľkom hrnci si dáme zovrieť osolenú vodu a uvaríme cestoviny podľa inštrukcií na obale.
  2. Paradajky si ošúpeme a na jemno nakrájame. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemné kocky.
  3. Na troche olivového si na miernom ohni do sklovita opražíme cibuľu. Keď je pripravená, pridáme nakrájané paradajky, korenie, 1 hrsť bazalky, nakrájané chilli papričky a poriadne premiešame, kým paradajky pustia šťavu. Ak by bolo šťavy málo, podlejeme trochou vodou.
  4. Omáčku privedieme k varu a 30 minút varíme na malom ohni.
  5. Medzitým nakrájame tofu na drobné kocky a opražíme na oleji.
  6. Do hotovej omáčky pridáme petržlenovú vňať, zvyšnú bazalku, prepučený cesnak, soľ a opražené tofu a dobre premiešame.
  7. Povaríme ešte 5 minút a na koniec už len pridáme uvarené cestoviny, premiešame a môžeme podávať.