Makový závin

Druh
Dezert

Surovina
Sladké jedlo

Náročnosť
Stredne pokročilý

Autor
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika

Recept na makový závin nám poskytla pani Adámčíková – vedúca stravovania na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Táto jedáleň je do projektu Zelená jedáleň zapojená od roku 2020 a okrem tradičných vegánskych jedál vedie variť aj sladké rastlinné jedlá.

Ako na UPJŠ varia si môžete pozrieť v galérii z jedální.

Suroviny na 10 porcií

  • 400 ml Rastlinný olej
  • 16 g Soľ
  • 160 g Cukor kryštálový
  • 32 g Cukor vanilínový
  • 120 g Droždie
  • 18 g Kypriaci prášok
  • 150 g Cukor práškový
  • 1020 g Mak
  • 1200 g Múka špaldová
  • 1600 ml Mlieko sójové

Technologický postup

  1. V troche vlažného sójového mlieka rozrobíme druždie a pridáme lyžičku cukru. Necháme vykysnúť.
  2. Do preosiatej múky pridáme soľ, v troche mlieka, rozohriaty vlažný tuk a vykysnuté droždie. Spolu s ostatným vlažným mliekom a práškom do pečiva vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  3. Mak zomelieme, pridáme zvyšný kryštálový cukor a cukor vanilínový. Zamiešame a spojíme javorovým sirupom, alebo trochou sójového mlieka.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na diely, rozvaľkáme ich do tvaru obdľžnika, natrieme plnkou, zavinieme, dáme na vymastený plech a necháme krátko kysnúť.
  5. Povrch závinov potrieme olejomi, vložíme do stredne vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút.
  6. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.