DruhDezert
SurovinaSladké jedlo
NáročnosťStredne pokročilý
AutorUniverzita Pavla Jozefa Šafárika
Recept na makový závin nám poskytla pani Adámčíková – vedúca stravovania na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.
Táto jedáleň je do projektu Zelená jedáleň zapojená od roku 2020 a okrem tradičných vegánskych jedál vedie variť aj sladké rastlinné jedlá.
Ako na UPJŠ varia si môžete pozrieť v galérii z jedální.
Suroviny na 10 porcií
- 400 ml Rastlinný olej
- 16 g Soľ
- 160 g Cukor kryštálový
- 32 g Cukor vanilínový
- 120 g Droždie
- 18 g Kypriaci prášok
- 150 g Cukor práškový
- 1020 g Mak
- 1200 g Múka špaldová
- 1600 ml Mlieko sójové
Technologický postup
- V troche vlažného sójového mlieka rozrobíme druždie a pridáme lyžičku cukru. Necháme vykysnúť.
- Do preosiatej múky pridáme soľ, v troche mlieka, rozohriaty vlažný tuk a vykysnuté droždie. Spolu s ostatným vlažným mliekom a práškom do pečiva vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Mak zomelieme, pridáme zvyšný kryštálový cukor a cukor vanilínový. Zamiešame a spojíme javorovým sirupom, alebo trochou sójového mlieka.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na diely, rozvaľkáme ich do tvaru obdľžnika, natrieme plnkou, zavinieme, dáme na vymastený plech a necháme krátko kysnúť.
- Povrch závinov potrieme olejomi, vložíme do stredne vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút.
- Upečený závin posypeme práškovým cukrom.