Aloo Gobi Matar – karfiol so zemiakmi

Druh
Hlavné jedlo

Surovina
Karfiol

Náročnosť
Začiatočník

Autor
Zelená jedáleň

Aloo Gobi Matar predstavuje klasické indické jedlo zo zemiakov (aloo), karfiolu (gobi) a hrášku (matar). Aj keď to znie záhadne, ide o jednoduchý recept, ktorý zvládne aj začiatočník a jedlo je hotové za 30 minút.

Základ indického jedla tvorí vždy cibuľa, cesnak, čerstvý zázvor, ktoré bývajú doplnené o kurkumu a koriander, resp. zmes korenia garam masala. Následne sa dopĺňajú hlavné suroviny, ako karfiol a zemiaky,

Ak chcete zameniť vyprážaný karfiol za zdravé karfiolové jedlo, skúste tento recept.

Recept pochádza od koordinátorky Zelenej jedálne, Lucy Trefnej a nájdete ho aj v kuchárskej e-knihe Recepty na jesenné varenie.

Orientačná cena na 1 porciu je 0,72 EUR bez DPH (v čase zostavenia receptu).

Suroviny na 10 porcií

  • 1,2 kg Basmati ryža
  • 150 ml Repkový olej
  • 5 g Celý sušený koriander (gulôčky)
  • 100 g Cibuľa
  • 20 g Cesnak
  • 20 g Čerstvý zázvor
  • 5 g Metá kurkuma
  • 1 kg zemiaky
  • 800 g Karfiol
  • 200 g Mrazený hrášok
  • 10 g Soľ
  • 8 g Mleté čierne korenie

Technologický postup

  • Nadrobno nasekáme cibuľu, cesnak a zázvor. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na cca 2 cm veľké kocky.
  • V panvici si rozpálime olej, pridáme koriander a pražíme, kým nezačnú semienka praskať a „skákať“.
  • Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a premiešame. Pražíme cca 2 minúty, kým cibuľa nezačne hnednúť.
  • Karfiol rozlámeme na cca 2cm veľké kvietky a pridáme do panvice spolu so zemiakmi. Pridáme kurkumu, garam masala a soľ a podlejeme vodou.
  • Prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Podľa potreby dosolíme a môžeme podávať s basmati ryžou.
  • Aloo gobi môžeme podávať s osve miskou ryže, v miske „pol na pol“ alebo na tanieri spravíme hniezdo z ryže a do stredu naložíme Aloo gobi. Ozdobíme nasekaným čerstvým koriandrom.