Chcú vysokoškolskí študenti rastlinnú stravu?

V celosvetovom meradle pribúdajú študenti, ktorí uprednostňujú rastlinnú stravu. Ako sú na tom slovenskí študenti a študentky? Chcú viac rastlinného jedla aj vo svojich vysokoškolských jedálňach? Alebo sa naša populácia vydáva iným smerom a globálna klimatická kríza im zatiaľ nič nehovorí?
chilli sin carne so sójovým mäsom a ryžou

Ako urobiť zo sójového mäsa gurmánsky zážitok

Nechutná špongia? Alebo gurmánsky zážitok? Samotné sójové mäso je bez chuti, takže nasiakne akúkoľvek marinádu. Je lacné, trvanlivé, bez cholesterolu a bez nasýtených tukov. Ľahko ním nahradíte živočíšne mäso v tradičných receptoch. Ako ho ale pripraviť, aby z neho nebola len nechutná špongia?

S tofu k zdraviu a dlhovekosti

Niektorí ho volajú sójový syr, alebo tofu syr. Obsahuje 2 až 3 krát viac vápnika, ako kravské mlieko a 2 až 3 krát viac železa, ako mäso. Čo je tofu, ako sa vyrába a aké su výhody jeho konzumácie? Ako si tofu pripraviť, aby bolo naozaj chutné? Na sladko, alebo na slano?

O šošovicovej majonéze a vyprážanom karfiole

Pripravte si zdravšiu majonézu z červenej šošovice. Zemiakový šalát so šošovicovou majonézou sa hodí nie len k vyprážanému karfiolu, ale aj na vianočnú večeru k zelerovej, alebo tofu "rybe". V článku sa dozviete, ako si majonézu pripravíte, ale aj prečo je šošovica jedna z najvýživnejších strukovín.

Strukoviny sú jedlom budúcnosti

V lete sme natočili 10 strukovinových videoreceptov vhodných do jedálne, ale aj na doma. Pretože strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín a sú základom vyváženej rastlinnej stravy. V Zelenej jedálni pomáhame vysokoškolským jedálňam zaraďovať raslinné jedlá do svojich jedálnych lístkov.

Novembrové workshopy vegánskeho varenia

V spolupráci so spoločnosťou Bidfood Slovakia, s.r.o. sme v Zelenej jedálni opäť pripravili interaktívne workshopy vegánskeho varenia, v ktorých sa zameriame na rýchle varenie z tofu a rastlinnej alternatívy mäsa. Workshopy sú určené pre kuchárov všetkých druhov škôl, ale aj reštaurácií a iných gastro prevádzok.

Zelené jedálne sa opäť zdokonalili vo varení

Zelená jedáleň išla aj tento september na plné obrátky. Okrem množstva ďalších aktivít pod vedením novej koordinátorky Lucie Trefnej sa nám podarilo zorganizovať aj 2 skvelé workshopy vegánskeho varenia, a to v Prešove a v Novom Meste nad Váhom – oba v dobre vybavených gastroštúdiách spoločnosti Bidfood.

Zdroj: veganskaspolocnost.sk