Ako sme zvládli Zelenú výzvu: Čo na vege stravu hovoria naše kolegyne?

V The Bridge máme už dlhšie „meatless food policy“ a aj keď nie sú všetci z nás vegetariáni, nekupujeme mäso a všetky naše party sú vege. Zelená výzva nám umožnila rozšíriť si naše vegánske a vegetariánske obzory ešte viac a za uplynulých pár týždňov sme sa tak nielen dozvedeli viac o tom, aký má výber stravy vplyv na planétu aj naše zdravie, ale predovšetkým sme zdravú vegánsku stravu, ktorá šetrí našu planétu, aj vyskúšali.

Malo by sa Slovensko stravovať bez mäsa? (diskusia)

V stredu, 2.júna, prebehla v spolupráci s portálom EURACTIV Slovensko online diskusia, ktorej účastníkmi boli Radek Látal, Martin Hojsík, Zuzana Nouzovská a Ľubomír Tuchscher. Zaoberali sa viacerými témami a návrhmi, ktoré by mohli dopomôcť k prechodu na rastlinnú stravu, či už na úrovni štátu, výrobcov, predajcov alebo samotných konzumentov.

Súkromná jazyková škola the Bridge podporí Zelenú jedáleň

Jazyková škola the Bridge funguje už viac než 10 rokov. Tento týždeň sme sa spoločne pustili do pilotu projektu Zelenej jedálne pre firmy. Hoci zamestnanci v the Bridge majú s vegetariánskou a vegánskou stravou mnohé skúsenosti, zapojili sa preto, aby sa nielen niečo nové naučili a dobre sa najedli, ale aj aby poukázali na dôležitosť zdravej a etickej stravy.

Zelená jedáleň má za sebou prelomový rok, aj napriek pandémii

Na Slovensku sú najväčšími fanúšikmi rastlinnej stravy mladí ľudia, no mnohí z nich, obzvlášť študenti, sa často nemajú kde najesť rastlinne a zdravo. Aj preto sme v roku 2019 prišli s projektom Zelená jedáleň, ktorého hlavným cieľom je prinášať pestrú, zdravú a sýtu vegánsku stravu do vysokoškolských jedální po celom Slovensku.

„Ak chceš zmeniť svet, musíš najskôr začať od seba.” (rozhovor)

Súčasná situácia praje len málokomu. Väčšina univerzít musela svoje jedálne a výdajné miesta zavrieť. Niektoré však ostali otvorené a ponúkajú aspoň možnosť vziať si jedlo so sebou. Medzi jednu z nich sa radí aj jedáleň Paneurópskej vysokej školy, ktorú prevádzkuje Juraj Töžer.

Prešovská univerzita sa zapojila do projektu Zelená jedáleň

Od nového akademického roka sa súčasťou denného menu jedálne Prešovskej univerzity (PU) v Prešove stali rastlinné jedlá. Cieľom iniciatívy, ktorá je výsledkom spolupráce PU a Slovenskej vegánskej spoločnosti, je zaradiť do denného jedálnička aspoň jedno rastlinné jedlo.