
Aký vplyv má naše stravovanie na klímu? Ako môže zmena jedálnička prispieť k udržateľnej budúcnosti? Aké politické a spoločenské kroky môžu urýchliť prechod k udržateľnému potravinovému systému? Odpovede na tieto otázky budeme hľadať na verejnej diskusii „Environmentálne dopady stravovania“, ktorú organizuje Zelená jedáleň v spolupráci s Katedrou ekológie na Prešovskej univerzite.
📅 Kedy? 18.2.2025 o 15:00
📍 Kde? Jedáleň Magister (Ul. 17. novembra 13, Prešovská univerzita)
Účasť je zdarma.
Kto bude diskutovať?
Pozvanie prijali tri odborníčky, ktoré sa dlhodobo venujú témam klimatickej zmeny, etiky stravovania a verejných politík:
🔹 Barbara Bagiová – organizácia Humánny Pokrok (aktivizmus a etické aspekty stravovania)
🔹 Alexandra Madrová – projekt Planet Lover (klimatické dopady potravinového priemyslu)
🔹 Iveta Martinková Staníková – poslankyňa mesta Žilina (politiky a verejné opatrenia)
Prečo prísť?
Stravovanie je jednou z najdôležitejších oblastí, kde môžeme každý deň prispieť k zmierneniu klimatickej krízy. Diskusia ponúkne fakty, riešenia aj priestor na otázky. Cieľom je otvoriť verejnú debatu o tom, ako môžeme spoločne formovať udržateľnejší potravinový systém – nielen v našich domácnostiach, ale aj v univerzitných jedálňach a na úrovni samospráv.
Po diskusii bude nasledovať zaujímavá ochutnávka vegánskych produktov.
Vstup je voľný a vítaní sú všetci – študenti, akademici aj široká verejnosť!
Ak sa chcete zapojiť do diskusie alebo položiť otázku vopred, môžete nám napísať na info@zelenajedalen.sk. Sledujte nás aj na @zelenajedalen na Instagrame, kde budeme zdieľať ďalšie informácie.
Tešíme sa na vás v Magistrovi!